Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.08.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Borba za devet praznih fotelja

Višemesečne rekonstrukcione čistke u Vladi Srbije, koliko god da su se otegle, verovatno su lakši deo posla za vladajući dvojac naprednjaka i socijalista od izbora novih ministara. Poznavaoci prilika tvrde da će se lideri SPS-a i SNS-a dobro preznojiti do poslednje nedelje avgusta za kada su najavili izbor novih članova vlade jer Srbija nema učene kadrove za brze promene i put ka Evropskoj uniji.

Igranka bez prestanka: Vlada Srbije
 

To je donekle priznao Aleksandar Vučić koji je najavio ulazak najmanje jednog stranca u Nemanjinu 11. Vučić se, prema saznanjima "Vesti", zalaže da osim ekonomskog još neke resore preuzmu vrhunski stručnjaci. Rekonstrukcija je za sobom ostavila devet praznih fotelja, četiri SNS-ove, dok su po dva ministra otišla iz SPS-a i Ujedinjenih regiona, čija je i potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić spakovala stvari.

Mlađa u klupu, Mrkonjić na Koridor

Mlađan Dinkić je najavio povratak u skupštinske klupe, a spekuliše se i da će bivši ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić ostati u državnoj službi, verovatno na angažmanu oko Kordira 10.

 

Uvek na jaslama države: Milutin Mrkonjić
 

Posle pet godina rukovođenja Ministarstvom prosvete, Žarko Obradović se verovatno vraća na fakultet Megatrend, gde je bio dekan do odlaska u Vladu.

Njeno mesto moglo bi da se ugasi i da pregovarački tim sa EU preuzme sve poslove vezano za put ka Briselu. Vlast će morati da se pozabavi i novim šefom Vladine kancelarije za evropske integracije pošto je Milan Pajević juče podneo ostavku.

Poslove EU integracija u svoje ruke preuzeće SNS. Razgovori o personalnim rešenjima tek predstoje, neka od imena su već u igri poput SNS-ovog gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića kao kandidata za ministra odbrane. Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin navodno je zainteresovan za resor regionalnog razvoja i lokalne samouprave koji je vodila Dinkićeva desna ruka Verica Kalanović.


Da ostaje na funkciji ministarke zdravlja juče je potvrdila Slavica Đukić Dejanović. Nije isključeno da SPS i SNS razmene neke resore. SPS bi, kažu upućeni, mogao da ustupi prosvetu, a uzme resor sporta i omladine za koje je zainteresovan potpredsednik te stranke Branko Ružić. Kao kandidati za novog ministra kulture slove čelnik Narodne biblioteke Dejan Ristić i odranije pominjani upravnik Narodnog pozorišta, dirigent Dejan Savić.
 

Stranci u Vladi Srbije

Dok se uveliko spekuliše o dolasku bivšeg funkcionera MMF Dominika Stros Kana i drugim strancima koji bi mogli da postanu srpski ministri, malo je poznato da u Nemanjinoj 11 već uveliko rade neki strani državljani. U Ministarstvu pravde, kao viši pravni savetnik uposlen je Francuz Alan Biro, koji je i član Komisije za istragu o ubistvu novinara.


Kod Grubješićeve je kao savetnik angažovan bivši premijer i šef diplomatije Slovačke, Mikloš Dzurinda koji taj posao radi besplatno. U Ministarstvu finansija je pod ugovorom do kraja godine Jorg Heskens iz Nemačke, a direktor Poreske uprave Ivan Simič je došao iz Slovenije.

Naš izvor kaže da je Vučić hteo da smeni i ministra rudarstva Milana Bačevića, ali je od toga odustao jer je Bačevićeva ćerka udata za mlađeg sina predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Bačević je odbio da fotelju u Vladi menja za ambasadorsku u Pekingu.

POVEZANE VESTI

Petak 02.08.2013. 13:33
Pametni ljudi su odavno zacutali tako da kadrovski poltroni jure fotelje.Kada bi ova vlada htela postene ljude kojih svakako ima bila bi ona sama u problemu jer ne bi mogli da uticu na dobre ljude da rade protiv svog naroda. Za marifetluke su im ipak naj bolji stranci kojima i nije stalo do Srpske drzave i Srpskog naroda.
Petak 02.08.2013. 17:42
Kod Grubješićeve je kao savetnik angažovan bivši premijer i šef diplomatije Slovačke, Mikloš Dzurinda koji taj posao radi besplatno. Загрцнуо сам се када сам ово прочитао. Ти саветници који раде за џабе се свуда у свету зову шпијуни! Али ништа ново. Питајте републичког тужиоца ко су му она двојица преко пута његове канцеларије...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online