Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.09.2013.
12:01
M. Roknić - Vesti A

Kolonizacija Srbije (3): Strancima samo nekretnine

U Hrvatskoj se poljoprivredno i šumsko zemljište ne može prodavati državljanima drugih članica EU sledećih sedam godina. Pitanje je da li građani Evropske unije mogu slobodno kupovati poljoprivredna zemljišta i nekretnine u drugim državama članicama te zajednice.

Foto: Ilustracija
 

U načelu mogu, jer je reč o pravu vezanom uz slobodu kretanja kapitala na jedinstvenom tržištu EU. Izuzetak su one zemlje koje su tokom pregovora o članstvu izborile privremeno odlaganje tog prava. Slična je situacija i sa pravom kupovine nekretnina.

Rasprodaja srpske zemlje

Dok Hrvatska pokušava svim dopuštenim sredstvima onemogućiti potencijalne špekulante da se ubace na tržište trgovinom poljoprivrednim zemljištem, istovremeno nikakvim merama ne pokušava ih sprečiti da u bescenje kupuju zemlju izbeglih Srba. A oni tu priliku izdašno koriste. Tako brojni mešetari krstare pustim selima Korduna i Banije u potrazi za adresama vlasnika zemlje, a kada ih pronađu sledi uveravanje da je bolje da dobiju bilo šta za svoju zapuštenu zemlju, nego da sutra na nju plaćaju razne poreze i kazne zato što je ne obrađuju. Desetine hiljada hektara već prodate zemlje potvrđuju da su prilično efikasni i uverljivi u svojoj raboti. Pogotovo kada se ima u vidu cena po kojoj kupuju tu zemlju, a koja se kreće oko 1.500 evra po hektaru. Do sada još niko nije otkrio identitet pravih kupaca u čije ime ti mešetari rade.

Ulaskom Hrvatske u EU, građanima i firmama zagarantovana su ista prava kao i hrvatskim državljanima, uz izuzetak kupovine poljoprivrednog zemljišta u razdoblju utvrđenom tokom pregovora o članstvu. Hrvatski sabor je u martu ove godine doneo Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se u potpunosti zabranjuje prodaja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i ono se ubuduće može davati isključivo u zakup. U spomenutom zakonu izričito se navodi i to da vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj ne mogu biti stranci niti njihove kompanije.

To znači da hrvatski građani ne mogu strancima prodati ni ono poljoprivredno zemljište koje je u njihovom vlasništvu. Takvu će zabranu za državljane zemalja članica Evropske unije Hrvatska moći da praktikuje sledećih sedam godina, računajući od 1. jula ove godine, kada je primljena u punopravno članstvo. I to je razlog zbog kojeg je država zabranila prodaju poljoprivrednog zemljišta u svojem vlasništvu, jer se pribojavala da bi ga u vreme sedmogodišnje zabrane kupovali hrvatski državljani a kasnije, kada moratorij istekne, prodavati strancima.

Situacija sa kupovinom nekretnina potpuno je drugačija, jer je Hrvatska još od 1. februara 2009. godine potpuno liberizovala svoje tržište nekretnina prema pravnim i fizičkim licima iz EU. Tako su državljani zemalja EU, kao i pravna lica, gotovo izjednačeni sa hrvatskim državljanima u pogledu sticanja vlasništva nad nekretninama u Republici Hrvatskoj. Naime, državljani zemalja EU već nekoliko godina mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj na osnovu reciprociteta.

To znači ako građani Hrvatske mogu sticati nekretnine u njihovim matičnim državama. Kako reciprocitet postoji u gotovo svim članicama EU, tržište nekretnina u Hrvatskoj faktički je poslednjih četiri godine bilo otvoreno svim Evropljanima, izuzev na primer Česima. Zakon reciprociteta važiće do 1. februara iduće godine, a potom će se i hrvatsko tržište nekretnina i formalno sasvim liberalizovati.

Od tada Ministarstvo pravosuđa više neće proveravati osnovanost zahteva Evropljana za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj. Mada statistički podaci pokazuju da ni dosadašnja delimična liberalizacija nije rezultirala masovnom rasprodajom hrvatskih nekretnina. Višegodišnja kriza i recesija drastično su smanjile promet nekretninama, a ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju na tome se planu, uprkos očekivanjima, gotovo ništa nije promenilo. Naime, interes Evropljana za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj nije značajnije porastao.

Sutra - Kolonizacija Srbije (4): Bolje stranci nego korov

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online