Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 11.09.2013.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Kolonizacija Srbije (4): Bolje stranci nego korov

Glasine da će srpski političari naše njive dati na doboš strancima nisu posebno zabrinule Zaharija Trnavčevića, predsednika pokreta poljoprivrednika i privrednika Bogata Srbija. Trnavčević smatra da je krajnje vreme da neko uloži u poljoprivredu, pa je bolje da to budu stranci nego da njive kao sada stoje neobrađene. I da to nikoga ne pogađa. Sa zastarelom tehnologijom nećemo moći puno da uradimo, a naše političare motika ne interesuje, oštar je Trnavčević.

Foto: Ilustracija
 

- Nije važno ko zemlju poseduje, već ko je koristi. Šta ako će stranci kupovati zemlju? Govore da će kupovati nacionalne resurse. Pa neće moći reke i zemljište da iznesu odavde, već će unaprediti poljoprivredu i zaposliti ljude - smatra Trnavčević.

Kineski luk i jabuke

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da prošle godine nismo izvezli ni tonu pasulja, ali smo zato uvezli čak 114 tona. Izuzetan rast uvoza zabeležen je i kod krompira. Pre dve godine smo uvezli oko 2.000 tona, a za 11 meseci prošle godine gotovo 4.800 tona. Dupliran je i uvoz luka, uglavnom iz Kine, a jedino je manje inostranog paradajza. Sve više jedemo strane jabuke, čiji je uvoz lane bio za 10 tona veći nego 2011. godine.

Prema njegovim rečima, poljoprivredna proizvodnja je toliko napredovala da više nema rodne i nerodne godine. Tehnologija i agronomska znanja su toliko usavršena da i na to može da se utiče, a srpski proizvođači još uvek gledaju u nebo. Tako da je bolje da zemljoradnju neko unapredi, nego da na njivama gajimo korov.


- U 90 odsto slučajeva naše zemljište je neiskorišćeno, nije u redu da tako stoji uraslo u korov. Ne vidim ništa loše da stranci ulože novac u poljoprivredu u Srbiji. Ako ne umemo mi, neka ulože oni. Naša tehnologija je zastarela, nemamo sprovedene sisteme za navodnjavanje, električnu energiju do njiva - objašnjava on.


Srbima bi, prema njegovom mišljenju, bilo pametnije da se okanu tračeva i da počnu da rade.


- Čuo sam za sumnje da političari svesno žele da unište poljoprivredu da bi našu zemlju u bescenje prodali strancima. Smatram da to nije istina. Naši političari poljoprivredu ne vide, ne vide tu boju u spektru, što je šteta jer je to jedina obnovljiva privredna grana. Neko mora da uloži novac, pa makar to bili i stranci jer će ovako sve propasti. Ova Vlada se cele godine bavila Evropskom unijom i datumom za početak pregovora. A za poljoprivredu ne haju. To je strašno.

- Ništa nisu uradili, ni sadašnja vlast, a ni prethodne. Ne razumeju prostu stvar, da ćemo biti deo Evropske unije kada počnemo da radimo kao u EU. Drugačiji put ne postoji. Cena zemlje će verovatno skočiti. Govore i da nema otkupa, što nije tačno, evo šljiva je rodila, ali ne ispunjava standarde. Rodila je puno, ali je sitna - smatra sagovornik "Vesti".

Sutra - Kolonizacija Srbije (5): Neophodna promena zakona

POVEZANE VESTI

Sreda 11.09.2013. 15:13
Kolonizatori Srbije sa postavljenim političarima u Srbiji imaju za cilj da dokažu da smo nesposobni za samostalan život. Dok na vlast u Srbiji ne dođu ljudi koji su patriote, Srbiji nema napred. Od dolaska proevropski partija, Srbija je došla do bankrota tako da i prodaja vlastite zemlje lepo zvuči. Samo glupa nacija pokušava zaposliti narod stranim investicijama. Završni udarac Srbiji će biti prodaja vlastitih prirodnih bogastava. Kad se to proda nećemo imati čime vraćati dugove. Tako ćemo postati proevropsko roblje!
Sreda 11.09.2013. 14:34
. . . apsurdno je da OSIROMASENA SRBIJA NIJE U STANJU DA KORISTI BAR POLJOPRIVREDNE RESURSE, KAO STO MUDRUJE Z. Trnavcevic. Ako nismo ni za to sposobni, onda neka kukajuci i gladujemo.
Sreda 11.09.2013. 18:44
vI STO PISETE Ove gluposti NAPISITE gde ste videli korov . pA ON SE IZ VASE KANCELARIJE NEVIDI ,SAMO ASVALT I BETON. IZADJITE U BILO KOJE SELO I NADSJITE MI HEKTAR NEUZORANOG I POSEJANOG .MANITE SE DEMAGOGIJEI I "PROVIZIJE" !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online