Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
39
Subota 29.11.2014.
05:30
J. Arsenović - Vesti A

Evropi Šešelj gori od ustaša

"Krah odnosa sa Srbijom", ovako je zagrebački "Jutarnji list" naslovio jučerašnju vest da je hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao posetu Beogradu gde je sredinom narednog meseca trebao da učestvuje na samitu predsednika vlada centralne i jugoistočne Evrope sa kineskim premijerom Li Keljiangom.

Otvorena mržnja prema Srbima: Ruža Tomašić u Evropskom parlamentu
 

Ovo je najnovija posledica trenutno zategnutih odnosa između Beograda i Zagreba, a nakon što je na predlog hrvatskih poslanika Evropski parlament pre dva dana usvojio rezoluciju u kojoj kritikuje Srbiju što se nije oštrije distancirala od ratno-huškačkih izjava haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Odnosi dve zemlje bili su i gori: Aleksandar Popov

Popov: Nema državnika sa vizijom

Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov kaže da trenutni odnosi Srbije i Hrvatske nisu najgori poslednjih godina, podsećajući na period kada je Srbija povukla ambasadora zbog hrvatskog priznanja Kosova, kao i na vreme kada su dve zemlje jedna drugu tužile za genocid.
- Jedno vreme oni budu dobri, pa onda se vraćamo unazad, nanoseći štetu i gubeći vreme koje bi moglo biti konstruktivno utrošeno na rešavanje brojnih otvorenih pitanja koje i dalje postoje između Srbije i Hrvatske. Ovo sada što se dešava je posledica i toga što u regionu ne postoje državnici sa vizijom, već političari koji zloupotrebljavaju odnose sa susedima za unutrašnjo političke ciljeve - kaže Popov za "Vesti".

Nešto što je u početku imalo obrise komedije apsurda, pogotovu ako se zna da je lider radikala pušten da uzdrma vlast Vučić-Nikolić, sada već poprima elemente ozbiljne destabilizacije odnosa Srbije i Hrvatske. I opet je Srbija ta koja je dovedena u poziciju da se pravda i brani. Evo kako je to, između ostalog, učinio srpski premijer nakon što je pomenuta rezolucija usvojena, a svestan da je ona izgurana prevashodno velikom ofanzivom Hrvatske, kojoj se približavaju predsednički izbori.


- Što niste doneli rezoluciju o nacisti Šimuniću ili o Tompsonu i njegovim ustaškim pesmama ili o Anti Gotovini, već su oni dočekivani kao heroji? Kakvo je to licemerje? Nemojte da nam predavanja o demokratiji i ljudskim pravima drže Hrvati, koji nisu u stanju da sačuvaju deset tabli na ćirilici. Srbija nije uništila nijednu latiničnu tablu, a imamo ih 10.000 - uzbuđeno je govorio Vučić na konferenciji za medije.
U dugačkoj listi šovinističkih ispada prema Srbima i Srbiji, Vučić je mogao da uvrsti i Ružu Tomašić, predsednicu Hrvatske stranke prava "Ante Starčević".


Ona koja je veličala Antu Pavelića, izjavljivala da ne želi da joj se dete uda za Srbina, kao i da je "Hrvatska je za Hrvate, a Srbi su tek gosti" i koja je opravdavala povike na fudbalskoj utakmici "Ubij Srbina", uz obrazloženje da je kratko trajalo (!), nagrađena je izborom za poslanicu EP.


"Prva violina" hrvatske desnice uzela je učešće u kritici Srbije tokom rasprave u Strazburu i bez imalo srama, poručila Beogradu da se oslobodi četničkog pokreta koji se zalaže za "veliku Srbiju".


Ako se uzme u obzir da je dosadašnja zvanična politika Beograda snihsodljivošću uveliko doprinela tome da Srbija prema potrebama svojih suseda bude dežurna "vreća za udaranje". Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović smatra da je od 2000. godine naovamo Srbija zarobljenik shvatanja da mora svim susedima da čini jednostrane koncesije.

Ćutali o lupanju ćirilićnih tabli: Tomislav Nikolić

Zašto ćutite o mržnji prema Srbima?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da začuđuje da je EP dozvolio da ga "Hrvatska instrumentalizuje u predizborne svrhe" i podsetio da je izostalo reagovanje evropskih parlamentaraca na govor mržnje prema Srbima.


- Poslanici su ostali nemi pred uništavanjem ćiriličnih tabli u Slavoniji, pred eksplicitnim govorom mržnje protiv Srba na skupovima povodom godišnjice zločinačke akcije "Oluja", koji traju više od deset godina, ili pred održavanjem javnih koncerata veoma popularne muzike u Hrvatskoj, čiji tekstovi otvoreno pozivaju na istrebljenje Srba", naveo je Nikolić u saopštenju. Što se tiče Haškog tribunala, predsednik Srbije je postavio pitanje šta je krajnji cilj "njihove cirkuske predstave i njihovih mentora i klovnova?":
- Šta žele da postignu? Smenu vlasti? Pa zar u demokratskim društvima o tome ne odlučuju građani na izborima? - kaže Nikolić.


- Strateška je greška svih vlada, od pokojnog Đinđića pa do dana današnjeg, to što je u odnosima sa susedima napustila princip reciprociteta. Ovako se stvara utisak da je Srbija dužna da čini jednostrane ustupke svima, jer je za nešto kriva. Sećate se kada je tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić došao u posetu, kako je išao u Vojvodinu da za hrvatske firme kibicuje najbolje srpske firme u Vojvodini. Tadiću, koji mu je tada bio domaćin, nije palo na pamet da pita a šta vi nudite srpskim firmama u Hrvatskoj, koja je skroz zatvorila svoje tržište za srpske proizvode - navodi Jovanović.
Ipak, i pored šamar koji stižu iz susedstva, premijer Vučić poručuje da želi dobre odnose sa Hrvatskom.


- Bićemo posvećeni regionalnoj saradnji, dijalogu i miru, ali nikada nećemo pristati na laži, licemerje i nametnutu kolektivnu odgovornost... Mi smo Hrvatskoj malo bolji prijatelji nego ona nama - poentirao je velikodušno.
 

Ćutanje Beograda dolazi na naplatu

Reakcije Beograda, bar približno slične ovoj hrvatskoj zbog problematičnih izjava lidera jedne neparlamentarne stranke, po pravilu je izostajala proteklih godina, iako je materijala za reagovanje bilo na pretek.
- Zvaničnici Srbije tek su se juče setili ćiriličnih tabli, a ne da su napustili politiku brige o kolektivnim pravima Srba u Hrvatskoj, već su napustili svaku brigu za Srbima u celom regionu. U karakteru svih naših političara je dominantna crta inferiornosti i samoptuživanja. Nadam se da će doći vreme kada će se naši vladari ponašati na osnovu isitne da Srbija nikome ništa ne duguje, ni politički ni ekonomski i da nemaju razloga da budu snishodljivi ni prema Nemačkoj, ni SAD, a pogotovu ne prema susedima- komentariše Živadin Jovanović.


Tadić bi se ogradio

Hrvatski premijer Zoran Milanović veruje da bi se prethodne vlasti u Srbiji i predsednik Tadić ogradili od Šešeljevih izjava.
- Ova iz nekog razloga neće, i u takvim okolnostima smešno je da idem tamo. Ako neko ulaže puno energije, vremena i emocija, i ima štete od toga, u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, to sam ja i to je moja stranka i moja Vlada. Prema tome, očekujem od drugih da se barem korektno izjasne o nekim događajima. Recimo, o ovom ponašanju 'uvaženog gospodina' koji je izbačen iz Haškog suda, jer to je i pitanje kulture, naročito zato što su svi ti ljudi bili isto političko društvo devedesetih godina", rekao je Milanović.

POVEZANE VESTI

Subota 29.11.2014. 06:26
Evropski parlamenat,nista nije reagovao za paradu SS jedinica u Latviji,paradu I otvorene pozivanje na istrebljenje Rusa u Zapadnoj Ukrajni,bombardovanje civila RAKETNIM BACACIMA u Istocnoj Ukraini ili ti otvorenoj promociji Ustastva U Hrvatskoj I nepostovanja osnovnih prava Srba na pismo I imovinu.Madjarski fasizam cveta,Poljsko antirusko raspolozenje dolazi do usijanja,ali Seselj je problem sa par reci. Ja se sa njima potpuno slazem. Sesel je kao licnost davno presao granice Radikalske partije,I on je postao symbol I legenda borbi protiv novog svetskog poretka,I mi kao rodoljubi Srbije treba da ga podrzimo,da za ovu Zapadnu fukaru bude jos veci problem! Vojvodo pozivi ti nama jos 100 leta
Subota 29.11.2014. 05:34
Moraju zaraditi plate pa izmišljaju.
Subota 29.11.2014. 06:10
Е,Вучићу наивчино!Опет,после свега Ти у име Србије пружаш руку помирења усташкој власти.Зар није требало да они буду иницијатори бољих односа.Србија не зависи од Хрватске,али они од добрих односа са нама,и те како зависи и то само из једног јединог разлога,а то је велики број њихових фирми у Србији. Е,Вучићу,Вучићу,никада нећеш добро водити спољну политику!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online