Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 03.04.2015.
15:14 >> 16:33h
alo.rs, Vestionline, Tanjug A

Tužilaštvo: Za pad helikoptera primarno kriv pilot

Za pad vojnog helikoptera, 13. marta kada je poginulo sedam osoba, primarno je odgovorna posada, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu. Kako je objavio "Blic", pozivajući se na izveštaj u koji je imao uvid, primarna odgovornost je na pilotu helikoptera Omeru Mehiću.

Reuters

Na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata vezano za udes vojnog helikoptera dana 13.03.2015 godine u 22:30 časova, tužilaštvo je u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se dogodila nesreća došlo do početnih saznanja koja se ogledaju u sledećem:

1. odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno je na članovima posade helikoptera XT 48

2. postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije

3. postoje indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica.

Komisija je navela da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (kapetan Milovan Đukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini.

"Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (general Predrag Bandić), ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu 'Nikola Tesla' će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RViPVO", piše u izveštaju u koji je "Blic" imao uvid.

Na osnovu napred iznetog tužilaštvo će sprovesti istražne radnje protiv određenog broja lica u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezano za konkretan događaj.

- Ujedno Vas obaveštavamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu saglasno sa Ministarstvom odbrane da podatke sadržane u sačinjenim izveštajima učine dostupnim javnosti, navodi se u saopštenju Vojnog tužilaštva u Beogradu.

Izveštaji o padu helikoptera biće na sajtu Ministarstva odbrane

Nalazi obe komisije o padu vojnog helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba biće do kraja dana objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić. Kako je objasnio, posle sprovedene istrage tužilaštva, a zbog važnosti informisanja građana o svim detaljima koji su doveli do udesa helikoptera, Ministarstvo odbrane je tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da objavi oba izveštaja javnosti.

- Ministarstvo je upravo pokrenulo proceduru za skidanje oznake strogo poverljivo sa svih dokumenata. Nalazi obe komisije biće objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane do kraja dana - rekao je Gašić i dodao da je uveren da će tužilaštvo u nastavku postupka utvrditi sve činjenice i ustanoviti odgovornost.

Dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće u kojoj je poginulo sedmoro

Da podsetimo, prilikom pada helikoptera 13. marta poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici (četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć). Poginuli su novorodenče od pet dana, major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Vojska Srbije dan kasnije formirala je dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće.

Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Obuhvatila je specijaliste iz oblasti bezbednosti letenja, održavanja vazduhoplova, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, vazduhoplovne inženjere, opitne pilote, vazduhoplovne tehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste vazduhoplovne medicine i vazduhoplovne psihologije.

POVEZANE VESTI

Petak 03.04.2015. 16:26
Možda je posada kriva za sam udes, al ko je stavio posadu u takvu situaciju. Opštim vam sa majkom, kako vas nije sramota, da li ću ikad dočekati u rođenoj državi da neko da ostavku zbog moralne odgovornosti.
Petak 03.04.2015. 17:20
Kriva je beba.... majku vamjebbem da vam jebbem.... plakaće i vaša deca, krv vam jebbemm...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online