Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.06.2015.
08:08
O. Ikodinović - Vesti A

Okupacija Istoka demokratijom Zapada (3): Koliko košta građanska buna?

Svaki državni prevrat zahteva dugu i temeljnu pripremu, a samim tim i ogromne finansijske rashode. Finansijska podrška iz inostranstva namenjena opozicionim snagama igra jednu od ključnih uloga u organizaciji obojene revolucije. Jasno je, kažu predstavnici moskovskog pokreta Antimajdan, da se velikodušno finansiranje opozicije dešava u onim zemljama za koje je zainteresovan Zapad zarad svojih geopolitičkih ili geostrateških ineteresa.

youtube/RuptlyTV
Nije tajna da SAD vrše destabilizaciju i haotizaciju u zemljama bivšeg SSSR-a

Nije tajna, dodaju eksperti, da iza organizacije i finansiranja takozvane nesistemske opozicije (radikalni islamski borci) u nizu arapskih zemalja, u kojima su se obojene revolucije već dogodile ili trebalo da se dese, stoje zapadne ili nevladine strukture, koje podržavaju Stejt department i američka obaveštajna služba - CIA.

Isti posao sprovodi se i u nizu zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Kao primer navodi se izjava bivšeg saradnika CIA Skota Rikarda koji je rekao da su SAD spremale državni udar u Ukrajini nekoliko godina, i da su u to uložile više milijardi dolara. On je takođe kazao da su glavni sponzori demontaže političkog sistema u Ukrajini bili kontroverzni američki milijarder Džordž Soroš i osnivač internet kompanije Ibej Pjer Omiđar.

Ruski eksperti podsećaju da je Soroš bio umešan i u narandžastu revoluciju 2004. u Ukrajini.

- Ako govorimo o Ukrajini, američki novac počeo je da se uliva u tu zemlju još od početka raspada SSSR-a. Sredstva su išla na razne nevladine organizacije, novinare i medije... Amerikanci su za 25 godina rada u Ukrajini uspeli da stvore idealnu atmosferu kako bi gurnuli zemlju u haos i građanski rat. Na to je potrošeno oko pet milijardi dolara - rekao je američki analitičar i novinar Endrju Koribko na prezentaciji projekta Antimajdan - analitika.

Destabilizacija i haotizacija u zemljama bivšeg SSSR-a, uz finansiranje opozicionih snaga iz zapadnih fondacija, realizuje se kako bi se oslabio uticaj Rusije u regionu, a krajnji cilj je demontaža političkog režima u Rusiji, odnosno svrgavanje sa vlasti predsednika Vladimira Putina, kroz finansiranje nesistemske opozicije u Rusiji. Pre svega, ovde se misli na čečenske teroriste na Severnom Kavkazu.

Finansiranje destruktivnih snaga u Rusiji ide u nekoliko pravaca: mediji, nevladine organizacije, Runet (ruski segment interneta), nauka i obrazovanje, organizacije za ljudska prava itd. Prema saznanjima pokreta Antimajdan, prošle godine američki Nacionalni fond za podršku demokratije (National Endonjment for Democracdž, NED), koji se finansira iz budžeta SAD, usmerio je na podršku ruskih nevladinih organizacija čak 9,3 miliona dolara.

Osim toga, poznato je da je američki Stejt department samo za podršku ruskih medija i "slobodnog Runeta" izdvojio 60 miliona dolara, za period od 2016. do 2018. godine.

Milioni za Otpor

Direktor moskovskog Instituta za strateške studije i prognoze Georgij Filimonov skrenuo je pažnju na ulogu mladih snaga - studenata i studentskih organizacija, koje učestvuju u obojenim revolucijama, a koje po pravilu, obučava i finansira Zapad. Filimonov je kao primer naveo beogradski Otpor i njegovog aktivistu i osnivača Srđu Popovića, koji je bio važna karika u rušenju Slobodana Miloševića.Ruski ekspert nije precizirao ko je finansirao Otpor i o kojoj je sumi reč, ali se na internetu može naći podatak da su SAD za finansiranje i obuku ovog pokreta izdvojile 25 miliona dolara, dok ima onih kojih tvrde da je ta cifra bila znatno viša.

Sutra - Okupacija Istoka demokratijom Zapada (4): Visoki napon za Rusiju


 

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 18:40
Koliko košta gradjanska buna-pa nek košta al se i debelo isplati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online