Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.06.2015.
08:15
O. Ikodinović - Vesti A

Okupacija Istoka demokratijom Zapada (4):Visoki napon za Rusiju

Zapad sprema "obojeni" scenario i za Rusiju. Eksperti smatraju da SAD nisu zainteresovane za rešenje ukrajinske krize, već planiraju nove obojene revolucije u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Ovo mišljenje je izneo američki politikolog i ekonomista Pol Krejg Roberts na svojoj službenoj stranici u članku "Rusija pod naponom".

Reuters
Cilj Zapada je da destabilizuje vlast u Rusiji

Roberts smatra da Vašington svesno radi na tome da sabotira minske sporazume i pri tom šalje svoje zastupnike u Jermeniju, Kirgistan i Uzbekistan kako bi u tim zemljama organizivao obojene revolucije i destabilizovao situaciju duž ruske granice.

Približavanje izbora i pogoršavanje ekonomske situacije u zemlji su dva glavna faktora na koje se obično oslanjaju američki ideolozi revolucija, upozorio je koopredsednik ruskog pokreta Antimajdan, publicista i pisac Nikolaj Starikov.

- Organizacija "majdana" u Moskvi u ovom trenutku nije moguća, ali postoji opasnost da će zapadne sile pokušati da destabilizuju ruske regione uoči lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora u Rusiji - rekao je on.

Starikov je podsetio da je Zapad već pokušao organizovanje masovnih protesta u Moskvi i nizu drugih ruskih gradova posle izbora za Dumu 2011. i predsedničkih izbora 2012. Nakon neuspelih pokušaja širenja protesta u ruskoj prestonici, poučeni tim iskustvom, zapadnjaci su se sada preorijentisali i spremaju udar na ruske regione.

- Meta Zapada i njihovih poslušnika u Rusiji su najnaseljeniji regioni Rusije i ekonomski jaki subjekti Ruske Federacije: Sibir, Južni Ural, Kubanj, Kuzbas i Tatarstan. Finansijska podrška opozicionih snaga iz inostranstva ovde igra jednu od ključnih uloga u organizaciji obojenih revolucija - ističe ekspert.

Pucanj u prazno

Ubistvo opozicionara u centru Moskve, na samo nekoliko stotina metara od Kremlja, bio je još jedan pokušaj da se destabilizuje rusko društvo i da se okrivi vlast. Bezuspešno.
Svaki pokušaj Zapada i njihovih sluga u Rusiji da sruše Putina su pucanj u prazno. Putinova popularnost u zemlji sve više raste. Njegova sposobnost da se suoči s nizom provokacija usmerenih na Rusiju od strane NATO-a ga je učinila herojem koji se bori protiv nepravde koju Zapad širi u državama u razvoju.

Prema rečima Starikova, pokret Antimajdan namerava aktivno da radi na sprečavanju pokušaja Zapada da destabilizuje zemlju i prisustvovaće predstojećim izborima u svojstvu posmatrača.

- Kod nas postoji određena zabrinost u vezi s predizbornom kampanjom i lokalnim izborima u septembru 2015. Očekujemo da će naši partneri iz inostranstva pokušati da organizuju nemire u Novosibirskom, Kalugi i Kostromi - upozorio je Starikov, dodajući da se očekuju i pokušaji realizacije scenarija obojene revolucije na parlamentarnim izborima 2016. i predsedničkim izborima 2018. godine.

Ruska prozapadna opozicija, kojom diriguju Amerikanci, spremala je u martu miting u Moskvi, s ciljem da se izazovu nasilni protesti i krvorpoliće, kao na Majdanu u Kijevu. Međutim, planirani protest, zakazan za 1. mart, otkazan je zbog ubistva opozicionog lidera Borisa Njemcova.

Mešanje u život

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su obojene revolucije lekcija i upozorenje za Rusiju.
- U savremenom svetu ekstremizam se koristi kao instrument geopolitike i raspodele sfera uticaja. Vidimo do kakvih je tragičnih posledica doveo talas tzv. obojenih revolucija kakve su potrese doživeli i doživljavaju narodi zemalja koje su prošle neodgovorne eksperimente prikrivenog, a nekad i grubog, kako se kod nas kaže, rušilačkog mešanja u njihov život - rekao je Putin.

Stručnjaci Saveta bezbednosti Rusije upozorili su da se američka strategija bazira na principu američke ekskluzivnosti i stava da ima pravo da preduzima jednostrane akcije širom sveta da bi ostvarila svoje interese. U analizi se navodi da SAD nastoje da zadrže dominaciju u svetu, povećaju borbene mogućnosti NATO i pojačaju vojno prisustvo SAD u azijsko-pacifičkom regionu. Moskva veruje da SAD planiraju da nastave svoju politiku izolacije Rusije u dugoročnom smislu, politički i ekonomski, uključujući dalje ograničavanje izvoza nafte i gasa i istiskivanja ruske vojne industrije sa svih tržišta.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 17.06.2015. 18:16
Ovo se dogadja stalno.Ispada da ljudi ne vole svoju slobodu već ropstvo.Više posle svih rih maršš-revolucija nije noguće da toga i običan polupismen čovek nije svestaa,ali opet srlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online