Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2016.
01:00
D. Lukić - Vesti A

Kako otići iz EU (3): Norveški model za "dan posle"

Aron Benks, potpredsednik grupe pod nazivom Napustiti EU, ima ovakav odgovor: "Britanija je peta ekonomija na svetu. Evropska unija izvozi u Ujedinjeno Kraljevstvo 70 milijardi funti više nego što Britanija izvozi u EU.

Reuters
Barjaci nisu zavađeni: Zastava Britanije i EU zajedno u Londonu

Britanija je, ujedno, najveći eksporter na tržište EU. Prema tome, u poziciji smo da sa Briselom postignemo prosperitetan ekonomski aranžman i prestanite da plašite britanski narod izmišljenim strašilima."

Na ovo, Benks još dodaje: "Zemlje širom sveta trguju sa Evropskom unijom, bez okova Evropske unije... A mi u briselsku kasu uplaćujemo 350 miliona funti sedmično, što je 60 puta više nego što, na primer, uplaćujemo u naš fond zdravstvenog osiguranja za potrebe lečenja raka... Jednostavno, sa EU ćemo pregovarati o trgovinskom aranžmanu, na osnovama slobodne trgovine i saradnje, što će biti bolje i po nas i po Evropsku uniju."

Ispeglaj tigru šare!

Prema poslednjim sondažama, većina u Konzervativnoj partiji optira za napuštanje Unije što, pak, dalje minira Kameronovo žongliranje sa Briselom. Ali, on se već duboko upustio u igru, pa se uprkos evroskeptičnoj većini u zemlji i Partiji, izjašnjava da će, lično, lobirati za ostanak Britanije u Uniji, ukoliko mu, naravno, "fantazija" uspe i briselskom tigru ispegla malo šare.

Antievropska partija UKIP (Nezavisna partija Ujedinjenog Kraljevstva) Najdžela Faraža, u posebnom video-apelu, ukazuje Britancima da njihova zemlja može uspešno da sledi "norvešku opciju" koja dozvoljava Oslu da uživa prednosti pristupa Zajedničkom tržištu, a bez punopravnog članstva Norveške u Evropskoj uniji.

"Evropejci" na ovo, pak, odvraćaju da je Norveška visoko na listi zemalja (deseto mesto) po kontribuciji u budžetu Evropske unije, da poštuje briselska pravila, ali (kao nečlanica) nema pravo glasa u Zajednici.

"Građanski rat" na dilemi - EU ili ne, razbuktao se na Ostrvu. Nova godina kao da je oslobodila duh iz boce. Dvojica vodećih parlamentaraca Kameronove Konzervativne partije, Piter Boun i Tom Parsglouv, zajedno sa liderom UKIP Faražom, najavili su formiranje još jedne antievropske formacije Narodni izlazak i počeli kampanju širom zemlje.

SUTRA - Kako otići iz EU (4): Premijer sam protiv svih

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online