Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.01.2016.
01:00
D. Lukić - Vesti A

Kako otići iz EU (4): Premijer sam protiv svih

Fantazija ili ne, Kameron se već zapleo "kao pile u kučine". Prošle sedmice, jedan od teških kalibara u njegovoj Konzervativnoj partiji, gradonačelnik Londona Boris Džonson, izjavljuje kako Britanija "ima sjajnu budućnost izvan Evropske unije". I da će, ako lider njegove partije, Dejvid Kameron, omane u pregovorima sa Briselom i on pozvati Britance da Evropskoj uniji kažu "baj, baj".

Reuters
Brifing u Briselu

Ostaje da se vidi da li će premijer biti u stanju da bez velike političke štete i dalje žonglira sa Briselom, uprkos partijskoj većini i evroskeptičnom raspoloženju u zemlji.

Tako, prošle sedmice izlazi u javnost i objavljuje da će ministri u njegovoj vladi imati odrešene ruke jer ih on oslobađa partijske discipline i dozvoljava im da mogu pred referendum da istupaju po vlastitoj savesti i političkom nahođenju. Kopernikanski obrt i novi politički unikat (!) - da lider partije glasa za jedno, a njegova partijska većina za nešto drugo!

Cena koketiranja

Pri svemu ovome, niko živ na Ostrvu ne zna tačno koja bi mera prihvatanja njegovih reformi od strane Brisela zadovoljila Kamerona, pa da lobira za ostanak Britanije u EU, da prekine dosadašnje "hoćeš-nećeš" koketiranje sa centralom Unije i obustavi ovu "pregovaračku fantaziju" koja mu je već ozbiljno smanjila šanse na sledećim parlamentarnim izborima.

I samo što je to Kameron rekao, bivši premijer, laburista Gordon Braun (inače Škot) izlazi iz duboke, pasivne mirovine i oglašava da će on kod kuće agitovati za ostanak Škotske u EU, bez obzira šta će ostatak britanske Unije odlučiti na referendumu. Uz to, tvrdi da će Škotska na referendumu zasigurno glasati za ostanak u EU i to većinom od čak 70 odsto glasova. Naravno, pod uslovom da se - kako kaže - kampanja pred referendum vodi na osnovu "pozitivnih, principijelnih, progresivnih i patriotskih" argumenata - ma šta to praktično značilo, a po mnogima znači direktno pretnju Edinburga na adresu Londona.

Što bi, na kraju priče, opet, značilo i nešto mnogo više od puke "evropske teme": mogući raspad Ujedinjenog Kraljevstva - u slučaju da Škotska odluči na referendumu da ostane u EU, a ostatak - Engleska, Vels i Irska - da odu...

Tako je sada u Britaniji moguć i politički unikum da premijer lobira (ako bi nekim čudom uspeo u pregovorima sa Briselom) za ostanak države u EU dok mu većina u zemlji traži izlazak, bez obzira šta ispregovarao. Istovremeno, ako bi zadovoljio većinu i lobirao za izlazak, Škotska bi napustila Ujedinjeno Kraljevstvo i otišla, svojim, evropskim putem... To bi značilo i kraj šest stotina godina duge britanske Unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online