Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 06.11.2010.
12:02
D. Marković - Vestionline A

Državna bruka u Kraljevu

Iako su gotovo svi zvaničnici prošetali da vide štetu izazvanu potresom zbog kojeg Kraljevčani i dalje spavaju napolju, država je odvojila samo 50.000 evra za pomoć stanovništvu.

Predsednik Boris Tadić među prvima bio sa unesrećenim stanovništvom
 

Posle zemljotresa od 4,3 Rihtera koji je preksinoć uveče ponovo zatresao Kraljevo, građani ovog grada su sve uznemireniji. Mnogi objekti oštećeni u prvom najjačem potresu u noći između utorka i srede pretrpeli su još veća oštećenja.

Primera radi, u gradskom naselju Higijenski zavod, 40 porodica je pretprošlu noć provelo u svojim automobilima, ložeći vatru na roštilju kako bi zagrejali decu. Brojni Kraljevčani koji žive u zgradama, a imaju nekoga na selu, sele svoje porodice na sigurnije mesto.

Željni sna


Od prvog zemljotresa, u utorak, nema Kraljevčanina da je noć mirno prespavao. Unuk Bobe Đurđević je u trenutku potresa glavom u snu udario u orman. Na sreću, nije povređen. Preseljen je kod babe i dede.
- Samo da se zemlja smiri i da se naspavamo, to nam je jedina želja - kaže Boba.

Čitajući dnevnu štampu, Kraljevčani kojima su popadale ne slike, nego i sami zidovi i plafoni uveliko komentarišu vest da je za umetničke slike predsednika Skupštine izdvojeno četiri miliona dinara (oko 40.000 evra). Vlada Srbije je, poređenja radi, za informaciju o Ratku Mladiću ponudila 10 miliona evra, a za saniranje štete od zemljotresa 50.000 evra.


Iako je juče počela isplata vojnih penzija, u centralnoj gradskoj pošti oko podneva je bilo samo dvoje ljudi koji su došli da izmire obaveze. Od službenica saznajemo da je tako od srede. Petnaest cisterni kruži gradom, snabdevajući stanovništvo vodom za piće, s obzirom na to da je Zavod za javno zdravlje preporučio građanima da ne piju vodu iz slavina zbog zamućenosti.


U Kraljevu ovih dana najviše posla imaju političari i novinari. Političari iz Beograda svakodnevno obilaze grad na Ibru, donoseći donacije, dok novinari prate svaki njihov korak.

Posle dolaska Ivice Dačića, ministra policije, u noći prvog i najjačeg zemljotresa, Kraljevo su posetili predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministri Žarko Obradović, Nebojša Bradić, Verica Kalanović, Slobodan Milosavljević, zamenik ministra za ekonomiju Milan Josipović, direktor policije Milorad Veljović, potpredsednik PRK Vida Dragić, pomoćnik gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnici susednih gradova... Svi su doneli ili najavili donacije postradalom gradu.


Kraljevčani su zahvalni na svakoj pomoći jer grad važi za jedan od siromašnijih u Srbiji. Istovremeno se nadaju da će svaki dobijeni dinar biti usmeren tamo gde je poslat.

Stigli crepovi

 

STIGAO GRAĐEVINSKI MATERIJAL: Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović

Gradonačelnik Ljubiša Simović je juče kazao da je jedan kontigent crepova pristigao kao pomoć onima koji su ostali bez krovova.

 

Tokom jučerašnjeg dana, u Kraljevo je stizala i poslednja tura crepa. U strahu da neće stići da prepokriju svoje kuće, Kraljevčani samo mole Boga da ne padne kiša.


- Ma, ima još gore od kiše - novi zemljotres. Videćemo kako će biti noća, jer ovaj poslednji od 4,3 Rihtera ne obećava da će se tlo uskoro smiriti. Živećemo kao Japanci - kaže Miloš Kojić.


Od Subotice 1.500 evra

 

Grad Subotica je juče uplatila 150.000 dinara (nešto manje od 1.500 evra) na jedinstven račun trezora Ministarstva finansija kao prvu pomoć u saniranju posledica zemljotresa, saopšteno je iz kancelarije gradonačelnika Subotice Saše Vučinića. Na ovaj način subotička lokalna samouprava poziva preduzeća, preduzetnike i ustanove da u okviru svojih mogućnosti pomognu stanovništvu Kraljeva i okoline.


Jagodinci dali 5.000 evra

 

Na predlog gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme, Gradsko veće je na hitnoj sednici juče donelo odluku da se gradu Kraljevo isplati novčana pomoć u iznosu od 500.000 dinara (nepunih 5.000 evra) na osnovu naknade štete nastale usled elementarnih nepogoda.


Od 600 preduzeća koja posluju, 500 je pretrpelo materijalnu štetu, govore podaci iz ankete Regionalne privredne komore Kraljevo, pa je osim stanovništvu, neophodna pomoć i privredi za uspostavljanje redovnih delatnosti. U tom smislu, očekuje se i oslobađanje pojedinih preduzeća od doprinosa državi dok ne stanu na noge, čulo se juče na sastanku privrednika u Komori.


- Ova pomoć je trebalo privredi Kraljeva da stiže kontinuirano i ranije. Ovako sve nalikuje na politički marketing pred neke izbore. U svakom slučaju, pomoć je dragocena - kazao je juče Miroslav Tlačinac, vlasnik preduzeća "Amiga".

 

Kuće u Mionici još nisu sanirane


Građani mioničkog kraja, koji ni 12 godina posle razornog zemljotresa nisu dobili krov nad glavom, poručuju žiteljima Kraljeva i okoline da se "naoružaju" strpljenjem i da ne gube nadu da će im oštećene kuće biti sanirane. Nada je jedino što drži 1.300 domaćinstava u mioničkom kraju, čije kuće su još 1998. označene za rušenje.


Direktor "Elektrosrbije" Slobodan Mihajlović rekao je da je elektroenergetski sistem pretrpeo milionske štete.


- Pored trafo-stanica u Sirči i Ribnici, koje su poslednje osposobljene posle zemljotresa, 18 manjih je porušeno. Morale su da budu izmeštene na bandere. Nadamo se da će EPS pomoći u saniranju ovih šteta koje prelaze cifru od 250 miliona dinara - kaže on.
Verica Kalanović je juče izjavila da će iz NIP-a u naredna dva meseca biti izdvojeno do 100 miliona dinara.

Od 1.900 pregledanih objekata na području Kraljeva oštećenih u zemljotresu koji je pogodio ovaj grad, 546 je preliminarno proglašeno nebezbednim, saopštio je Štab za vanrednu situaciju.

 

Od tog broja, kod osam višespratnica utvrđeno je da se nalaze "u stanju loma", odnosno da je isključena mogućnost dalje upotrebe i boravka ljudi.

 

Do sada je podneseno više od 5.000 zahteva za ocenu oštećenosti objekata.

 

Poseban tim je pregledao školske objekte i preliminarna ocena je da je većina u stabilnom stanju i da će uz manje intervencije moći ubrzo da se koristi.

 

Utvrđeno je takođe da je i zgrada Poliklinike u dosta dobrom stanju, pa je direktor Zdravstvenog centra Dragan Arsić najavio da će, od ponedeljka, početi normalizacija funkcionisanja opšte medicine i specijalističkih ambulanti.

RAČUNI UREDNO STIŽU: Mira Milić

Stanovnici Kraljeva su još zbunjeni i ojađeni jer je gotovo svaka kuća pretrpela oštećenje. Mnogobrojni odžaci su pali i polupali crepove, a za videla, kada tlo manje drhti nego noću, ekipe vatrogasaca skidaju dimnjake koji prete da padnu na prolaznike.


Svaka druga zgrada je opasana trakama s natpisom "Zabranjen prolaz".


Noću mnogi stanovnici ne napuštaju zgrade zabranjene za stanovanje, što Krizni štab najviše zabrinjava. Smeštaj za beskućnike obezbeđen je čak na planini Goč u hotelu Dečjeg odmarališta, ali je sve više dobrotvora iz inostranstva koji svoje domove i domaćinstva na selu nude ugroženim zemljacima za privremeni smeštaj.


Dok je sedela u razrušenoj kući u centru grada u kojoj ima frizerski salon, ojađenoj Miri Milić je poštar doneo račun za struju. Vlasnik kuće je nedavno umro, a ona nema novac da renovira salon. Nada se pomoći od Grada.
 

Srbi iz Francuske skupljaju pomoć

 

Nesreća koja je pogodila Kraljevo angažovala je naše dijasporce u Francuskoj. Tako je prva inicijativa potekla od Skupštine dijaspore Srba u Francuskoj, a u njihovo ime "Vestima" se obratio predsednik Skupštine Siniša Blagojević.
 

Hitna reakcija: Siniša Blagojević i Mića Aleksić

- Odlučili smo da odmah pokrenemo akciju za prikupljanje humanitarne pomoći.

 

Održaćemo sastanak sa svim udruženjima i klubovima, otvorićemo račun na ime Kraljeva, a podršku i blagoslov dali su nam vladika Luka i ostalo sveštenstvo.

 

Posle velikih materijalnih šteta nastalih u zemljotresu, mi koji smo deo tog naroda, moramo da pružimo ruku pomoći i u našim mogućnostima olakšamo gubitak i bol unesrećenima. Bankovni broj računa za pomoć Kraljevu saopštićemo naknadno.


U Parizu je održan sastanak Odbora za solidarnost i humanitarne akcije koji deluje pri Skupštini, a kojim predsedava Ilija Miki Vujović.

 

O. Đ. - Vesti

Subota 06.11.2010. 14:28
Ovo je bruka i sramota! 50 000 evra na toliku nesrecu?! A da li neko zna koliko je vlada potrosila na organizaciju i obezbedjenje gej parade, dolazak Hilari Klinton...? Pa milion dolara za onog Kovacevica,kao sto je vec neko komentarisao?! Koliko kostaju putovanja predsednika Tadica?...Ova vlast je izgubila kompas! Vreme je da joj se pokaze pravac!
Subota 06.11.2010. 16:45
Za sramotu nema kraja ! Članovi vlade troše više na mobilne telefone godišnje nego da pomažu kraljevčane.Što se tiče humanitarne novčane pomoć iz Francuske, polovina će biti oteta od strane lokalnih službenika ! Pitam se ovih zadnjih par godina gde je srpska čast i humanost ? Da li je uopšte postojala?
Subota 06.11.2010. 20:28
ja bih vrlo rado odvojila sumu novca ali se pitam da li ce taj novac iz francuske stici tamo gde treba ili ce zavrsiti u dzepu nekog politicara!a oni mi se bas nesto nefinansiraju!a i oni kao drzava odvojila da li se seti neko od njih iz svog dzepa da izvadi!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online