10 miliona Evropljana ostaje bez posla?

0

Na redovnom tripartitnom socijalnom samitu u Briselu generalni direktor "BiznisJurop" Filip de Bak (Philippe de Buck) je protekle sedmice istakao da zbog toga poslodavci traže značajniju podršku obrazovanju i fleksibilnosti radne snage.

Evropski preduzetnici traže od Evropske Unije (EU) i nacionalnih vlada značajniju podršku stvaranju radnih mesta i strukturalne promene tržišta rada.

"Firmama se mora pomoći u stvaranju radnih mogućnosti, moraju se ubrzati strukturalne reforme tržišta rada i socijalnog sistema", naveo je Bak.

Recesija se, prema njegovom mišljenju, bliži kraju, ali su njeni uticaji veoma osetljivi.

De Bak je upozorio da će se do kraja 2010. smanjiti ukupni obim investicija u EU za 15 procenata u poređenju sa 2008, da će nezaposlenost porasti na 11 odsto, dok će javni dug u uniji dostići u proseku 80 procenata bruto domaćeg proizvoda. On je ukazao da su to dramatične brojke.

"Nalazimo se u prelomnom trenutku kada je neophodno postepeno prelaziti od kratkoročnih protivkriznih mera ka dugoročnoj ‘izlaznoj strategiji’ (Exit Strategy) održivosti ekonomskog rasta", smatra Zdenjek Liška, generalni direktor Saveza industrije i saobraćaja Češke Republike, koji je član asocijacije "BiznisJurop".
Bez toga, dodao je on, u budućnosti neće biti održive ni javne finansije.

Ovaj Savez traži da se procene uticaji privredne recesije na sistem obrazovanja i da se usvoji program promena u načinu podrške daljeg profesionalnog usavršavanja.
Smatraju da je neophodno doraditi osnove obrazovnih programa celoživotnog učenja u formu kompletnog Nacionalnog sistema zanimanja i Nacionalnog sistema kvalifikacija.

Poslodavci pozivaju i na usvajanje novog zakona o visokoškolskom obrazovanju i uvođenju državne mature sa obaveznom matematikom, objavili su češki mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here