EPA-EFE/IAN LANGSDON

Iga Švjontek došla je titule Rolan Garosa bez izgubljenog seta, a to nije slučajnost. Pred vama je 10 zanimljivosti o teniserki o kojoj će se tek pričati.

Put do uspeha bio je trnovit, Iga je već ušla u Top 20 svetskog tenisa, a veruje se da će to biti tek početak.

1. Vodi psihologa na turnire

U stručnom štabu Ige je uvek Darija Abramovič, kao psihološka podrška. To nije slučajnost, Iga je kao mlađa teniserka imala problem da savlada emocije na terenu, umela je da “eksplodira” kada izgubi bitan poen, stradao je reket…
Koliko joj je Darija pomogla, Iga je otkrila na Rolan Garosu.
– Pred meč protiv Simone Halep, ona se uverila u to da imam pozitivan pristup meču. Zahvaljujući tome, uspela sam da preuzmem inicijativu u duelu – rekla je Darija o podvigu protiv rumunske igračice, inače dvostruke GS šampionke.
Darija je jednom prilikom Igi dala čak i ukulele, instrument koji se dobro pokazao u savladavanju emocija.

2. Luda je za mačkama

Iga obožava mačke i samo je sportske obaveze sprečavaju da ima više od jedne. Grapa je njena verna podrška.

3. Ima početak kao čuvena Aga Radvanjska

I Agnješka i Iga su na svom sedmom GS učešću došli do prvog četvrtfinala. Radvanjska je debitovala na Vimbldonu 2006. i potom je došla do četvrtfinala na Australijan Openu 2008. Iga Švjontek je debitovala u Australiji 2019. godine, a sada je došla ne samo do četvrtfinala, već i do titule! Obe su u tinejdž periodu došle do ovog uspeha, Radvanska je u četvrtfinalu Grend slema igrala sa 18 godina i 324 dana, Iga sa 19 godina i 126 dana.

4. Sluša rok muziku

Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers, Pink Floyd, Santana, Coldplay, AC/DC – nije to samo “oldschool” radio lista, već i Igina lična, uz koju se motiviše za mečeve.
– Kada sam išla na turnire, jednostavno, to je bila muzika koju su moji treneri slušali. Fascinirana sam starijom muzikom jer mislim da je imala veću vrednost u prošlosti, bolji duh, pokretala je emocije i nije bila veštačka kao danas – kaže Iga.

5. Tata joj je bio učesnik Olimpijskih igara

Iga dolazi iz sportske porodice, tata Tomaš je predstavljao Poljsku na Olimpijskim igrama u Seulu u veslačkom četverc, 1988. godine.
Osvojio je sedmo mesto, na Svetskom prvenstvu je bio peti, a starija sestra Aga je takođe igrala tenis. Ipak, na kraju je odlučila da se posveti profesiji van sporta.
– Naučio sam iz svojih grešaka najviše kada je došlo vreme da se moje ćerke posvete tenisu. Šta god nije valjalo kod starije, krenulo je dobro kod mlađe Ige – našalio se svojevremeno tata Tomaš.
6. Igrala je za Legiju iz Varšave

Iga obožava čuveni varšavski klub, često dolazi na utakmice fudbalskog tima, a predstavljala je teniski. Čak i često pozira za fotografisanje pokazujući slovo “L”. Zato njene podvige prati i Robert Levandovski!

7. Osvojila je Vimbldon

Iza Ige je veoma uspešna juniorska karijera, osvojila je Vimbldon u mlađim kategorijama, 2018. je bila bolja u finalu od švajcarske igračice Leoni King sa 6:4, 6:2.

Tako je postala četvrta poljska igračica za juniorskom titulom Vimbldona, posle Aleksandre Olže, Agnješke i Ursule Radvanjske. Ima i dubl titulu sa Rolan Garosa iz 2018, osvojila je sa Amerikankom Keti Mekneli.

View this post on Instagram

??BEST DAY OF MY LIFE?? #wimbledon2018

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek) on

8. Voli “Mad Men”

Kada su je pitali za omiljenu seriju, “kao iz topa” je rekla “Mad Men”.

– Serija ima kul, retro atmosferu, smeštena je u 1960-e, ali u isto vreme donosi priču o početku advertajzinga u SAD i vezuje te za ekran. Važno mi je da naučim nešto zanimljivo iz serija – kaže Iga.

9. Fan je Rafaela Nadala

Poljska teniserka je veliki fan Rafaela Nadala. Zašto?

– Cenim ga kao sportistu i borca, njegov fajterski duh je takav da je on pravi sportski uzor. Uvek se bori do kraja. Pre svega, volim njegov stil sa top spinovima. Levoruki forhend je neverovatan, toliko puta mu je doneo titule. Cenim i poštujem Federera, legenda je našeg sporta, ali kada se govori o stilu i ličnosti, više volim Rafinu energiju!

10. Voli istorijske knjige

Iga je naročito uživala u knjizi Katedrala na moru, Ildefonsa Falkonesa. Tome se posvećuje u pauzama, kada ima mir i odmor od tenisa, a priznaje da tokom turnira ipak uzme nešto lakšu literaturu.

– Na neka ozbiljna i teška izdanja ipak ne mogu da se fokusiram tokom turnira. Zato mi ponekad treba nešto lakše, poput krimića i Dena Brauna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here