100 mrtvih u Kirgistanu

0

 

Pripadnici vladninih snaga, iz automata su pucali na demonstrante

"O kakvoj vrsti pregovora sa vladom možemo govoriti kada oni ubijaju naše ljude?", izjavio je za britansku novinsku agenciju kirgistanski opozicionar i borac za ljudska prava Toktoaim Umetalijeza.

Pogranična kontrola Kirgistana zatvorila je večeras granicu te zemlje sa Kazahstanom na zahtev kazahstanskih vlasti, javila je agencija Rojters.

"Kazahstanci sada ne mogu putovati u Kirgistan i naši građani ne mogu ići u Kazahstan", rekao je portparol granične službe Džudar Isakonov.

Desetak pripadnika vladinih snaga otvorilo je iz automatskih pušaka vatru na demonstrante okupljene oko zgrade u kojoj se nalazi predsednik Kurmanbek Bakijev.

Grupa demonstranata stigla je na glavni trg u Biškeku u oklopnom transporteru koji je otela od vojnih snaga.

Crni dim diže se oko centra prestonice u kojoj živi oko 5,3 miliona ljudi, a u centru je zabeležena serija oružanih obračuna i eksplozija.

 

Demonstranti sa trga odnose povređene ljude, oblivene krvlju. Istovremeno, kirgistanski opozicioni lider Temir Sarijev izjavio je da će održati razgovore sa predsednikom Bakijevim.

"Idemo u sedišta vlade", rekao je Sarijev i dodao da će mu se u poseti pridružiti još tri opoziciona političara.

 

On je prethodno razgovarao sa premijerom Danijarom Usenovim. Sarijev je jedan od 10 zatočenika koji su oslobođeni nakon što se masa okupila ispred zgrade u kojoj su bili držani.

Uhapšen je prilikom sletanja iz Moskve, ranije danas. Među oslobođenima je i Isa Omurkulov, član Socijaldemokratske partije, koji rekao da su svi pušteni opozicionari dobro i da je "u toku njihov sastanak".

Prema njegovim rečima, najveći problem će predstavljati obuzdavanje razularene mase.

 

Lider opozicije u Kirgistanu izjavio je večeras da je Vlada ove zemlje podnela ostavku i da je predsednik Kurmanbanek Bakijev napustio glavni grad Biškek, javila je ruska agensija RIA.

 

Putin pozvao na uzdržanost u Kirgistanu

Premijer Rusije Vladimir Putin pozvao je danas vlasti Kirgistana i predstavnike opozicionih snaga da pokažu uzdržanost i izbegnu širenje nasilja.

Putin je odbacio glasine da je Rusija umešana u sukobe vladinih trupa i na hiljade demonstranata u prestonici Biškeku, u kojima je, prema izjavama pripadnika opozicije, ubijeno oko 100 ljudi.

"Ni Rusija ni ruski zvaničnici nisu ni na koji način povezani sa tim dešavanjima", rekao je Putin agenciji RIA Novosti.

Desetak pripadnika vladinih snaga otvorilo je danas vatru iz automatskih pušaka na demonstrante okupljene oko zgrade u kojoj se nalazi predsednik Kurmanbek Bakijev.

Crni dim diže se oko centra prestonice u kojoj živi oko 5,3 miliona ljudi, a u gradu je zabeležena serija oružanih obračuna i eksplozija, javile su agencije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here