Pixabay.com

Stručnjaci se slažu da u vezama mogu da se prepoznaju znaci da smo nesrećni i da treba da se zapitamo treba li da ostanemo u takvom odnosu. Zato, ako unapred znamo koji to signali upućuju na razvod, moći ćemo da blagovremeno donesemo dobre odluke.

Ne slažete se oko donošenja odluka

Ako vi i vaš partner ne možete da se usaglasite oko većine stvari, to može da znači da niste kompatibilni i da ne možete da komunicirate efikasno da biste radili zajedno kao tim, što može da miriše na razvod, kaže dr Džudit H. Tanenbaum, psihoterapeutkinja iz Njujorka.

– Dobar psihijatar može da pomogne kod toga jer je važno da o bitnim odlukama razgovarate s nekim ko gleda sve sa strane, objektivno – kaže ona.

Samo vi pravite ustupke

Pravljenje kompromisa u braku je jako važno, ali ako osećate da samo vi činite ustupke, da su u prvom planu samo životne navike vašeg partnera, a ne i vaše, bićete nezadovoljni, kaže Erika Fej, porodična i bračna terapeutkinja, prenosi portal Bustle.com.

– Ako stalno podređujete svoje želje i potrebe u odnosu s partnerom, morate da se zapitate šta dobijate iz te veze – navodi ona.

Želite različite stvari

Ako vi i vaš supružnik shvatite da imate drugačije želje i ciljeve, kao i da biste radije bili s nekim drugim s kim se poklapate u tim željama, to može da vodi skorom razvodu. Zato treba da razgovarate o onome što želite i jedno i drugo i da vidite šta može da se učini po tom pitanju.

Partner vas potcenuje

Kako kaže Džon Gotman, psiholog sa Univerziteta Vašington, u brakovima u kojima jedan partner misli da je iznad drugog to može da bude predznak razvoda. Jednakost je vrlo važna i zato se trudite da partner uvek bude pored vas i uz vas, a ne ispod vas.

Ne komunicirate dobro

Gotman dodaje da parovi koji dosta viču jedno na drugo, kritikuju ili pak ne razgovaraju skoro ni o čemu jesu u većem rizku od razvoda, a to posebno važi za mlađe bračne parove. Ako uvidite da treško komunicirate normalno s partnerom, idite kod terapeuta kog koga ćete možda naći zajednički jezik.

Milo za drago

Ako se malo-malo svetite parneru za nešto što je uradio, vraćate mu milo za drago i pamtite svaku sitnicu koja vam je smetala, sve to potencijalno može da ukazuje na budući razvod. Tako se nećete fokusirati na ljubav, komunikaciju i opraštanje, trošićete energiju na iscrpljujuće igrice koje vode u začarani krug prepucavanja.

Nemate seks

Manjak seksa u braku obično dođe zbog nakupljene negativne energije. Manjak interesovanja i nezadovoljstvo u krevetu među glavnim su predznacima razvoda.

Ne zanima vas šta partner oseća

Ako stalno govorite “šta god” ili “dobro” kad vaš partner priča o tome kako se oseća ili šta bi učinio povodom nečega, takva apatija može da bude znak budućeg razvoda, kaže Eron Andreson, bračni teapeut iz Kolorada.

Sarkastični ste i vređate

Neki ljudi su po prirodi simpatično sarkastični i to može da bude jedan od razloga zašto ih je partner zavoleo i stupio u brak s njima. Ali biti sarkastičan toliko da to vređa vašeg bračnog druga može da bude znak da ste nesrećni i nezadovoljni u svom odnosu i putokaz ka razvodu, kažu stručnjaci.

Širite negativnu energiju

Ako vaš partner stalno zrači negativnom energijom, to može i da vas preplavi, pa da budete nesrećni i frustrirani u braku. Pokušajte da sve gledate s vedrije strane, evocirajte lepe uspomene i srećne dane kada vam je teško kako biste umanjili negativnu energiju što je više moguće.

Više ste s drugima nego s partnerom

Kako kaže psiholog Sem Migels, oni koji više vremena provode na poslu, sa drugima, sa prijateljima, bilo gde nego sa partnerom, pokušavaju da se izvuku iz nesrećne situacije. Ako ste previše razdvojeni, vreme je da razmislite o vašem odnosu.

Dakle, ako ne možete da normalno komunicirate s partnerom, ako niste bliski, nemate poverenja jedno u drugo, vrlo je moguće da je vaš brak na klimavim nogama i da je moguće da vam sledi razvod. Ako biste da spasete svoj brak, a proživljavate nešto od navedenog, razmislite o poseti terapeutu koji može mnogo da pomogne, pišu na sajtu Bustle.com.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here