Tanjug
Otvaranje Skupština Interparlamentarne unije

Intoniranjem himne “Bože pravde” u beogradskom Sava centru večeras je zvanično otvorena 141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU).

IPU će trajati do 17. oktobra, a okupiće 2.000 učesnika iz oko 150 zemalja.

Zasedanje je otvario predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na samom početku je naglasio da “nije čudo” što se baš u Srbiji održava Skupština Interparlamentarne unije. Prisustnima su se obratile i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Centralna tema zasedanja Skupštine IPU je “Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje”, a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnpsti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine, a na 141. Skupštini IPU u Beogradu pored obeležavanja 130 godina postajanja IPU biće obeležena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Ovo je drugi put da će Beograd biti domaćin Skupštine IPU, nakon što je 52. Skupština te međunarodne parlamentarne organizacije održana u glavnom gradu Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, 1963. godine.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana pre 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.

1 COMMENT

  1. Jel dolaze i marsovci.Ali medju ovima na sednici velika većina je kao da je pala s Marsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here