EPA/Omer Messinger
Evropski parlament

Povodom imenovanja na mesto izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu biti posvećen napretku države na tom putu.

– Ovo je važno vreme za proširenje EU i za EU budućnost države koja je značajan politički i ekonomski pratner EU na Zapadnom Balkanu – izjavio je Bilčik.

Evropski parlamentarac slovačke liberalno konzervativne partije ”Zajedno”, članice grupe Evropske narodne partije, kaže da se od izbora u Evropski parlament maja 2019. godine aktivno zalagao za podršku procesu EU proširenja.

Pored izvestioca za Srbiju, Bilčik predsedava i Delegacijom EP za odnose sa Crnom Gorom.

– Želeo bih da iskoristim svoje znanje i političku energiju kako bih podržao aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu. Spreman sam da radim sa obema državama u ostvarivanju njihovih napora na putu ka EU članstvu – kaže Bilčik.

On dodaje da je kao poslanik koji dolazi iz Slovačke svesan i kompleksnosti pristupnih pregovora i važnosti unutrašnji reformi u zemljama kandidatima.

– U ime Evropskog parlamenta očekujem saradnju sa našimpolitičkim partnerima u Beogradu i širom Srbije – poručuje Bilčik.

Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvestioca za Srbiju, bivši izvestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubeđen da će njegov naslednik biti odličan izvestilac.

– Dok Srbija nastavlja svoje reformske napore i put ka evropskim integracijima novi izvestilac će imati ključnu ulogu u odnosima EU i Srbije – kaže Mekalsiter.

Nekadašnji predsedavajući Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Eduard Kukan naglašava da je Srbija ključna zemlja u procesu EU integracija.

– Evropski parlement bi trebalo da pažljivo prati politička dešavanja u Srbiji. Drago mi je što je Vlado Bilčik dobio poziciju izvestioca. Lično ga poznajem i siguran sam u njegovu kompetentnost – zaključio je Kukan.

2 COMMENTS

  1. Mr. Bilcik vas ima jako malo u EP koji su
    da Srbija postane clanica EU. Puno obecanja
    od prestavnika, ali na kraju od svega toga
    nista. Srbija je vec naviknuta na takva obecanja, i nakraju nista sve po starom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here