Tanjug
Patrijarh Irinej

“Sastali smo se ispred Hrama Simeona Mirotočivog, svetitelja srpskog roda, koji je i sam celog sebe posvetio Bogu u službi svome narodu. Njemu danas pritičemo, kao što su to naši preci u najtragičnijim trenucima činili”, rekao je patrijarh srpski Irinej na molebanu služenom u Beogradu u znak podrške odbrani srpskih svetinja.

Patrijarh je poručio da se danas sastajemo u velikoj teškoći i problemu u kome se našao naš pravoslavni narod i naša crkva.

– Sabrali smo se pre svega da se obratimo Bogu, jer je problem toliko težak i veliki da našim silama ljudskim mi to ne možemo da rešimo. Ali sve ono što mi ne možemo da rešimo, prepustićemo Bogu i njegovim svetim jer nema problema koji Bog neće rešiti – istakao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

On je naglasio da nije u pitanju samo poglavarstvo Crne Gore, nego ogromna mračna paklena sila iza njihovih leđa, i da oni samo verno i predano izvršavaju tuđu volju.

– Da razbiju srpstvo, razbiju i oslabe SPC, to je njihov glavni zadatak. A sve ovo drugo je manje važno. Nikad niko, braćo i sestre, nije pomislio da će doći u priliku da brani Srbe od Srba, da branimo crkvu našu od bivših Srba. Digli su ruke na svetinje naše. Na Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja čudotvorca najvećeg u čitavom pravoslavnom svetu… Na svetitelja koji celim telom svojim leži na Cetinju i da prihvate tamo neku crkvu koju vodi raščinjeni pop. Njega nije srpska crkva raščinila, već carigradska – rekao je patrijarh.

On je naveo da danas ne bi bilo ni Crne Gore, da nije bilo crkve.

– A oni joj danas sude i hoće da je unište. To je namera i cilj onih koji danas predstavljaju Crnu Goru. Svet takvo bezakonje nije zapamtio. Čine ono što ni Turci za 500 godina nisu učinili. Hoće da svetinje naše zatvore i da srpski narod nema gde da se klanja. Iskušenje je veliko. Možda je snaga naša mala, ali molitve naše nisu male! Niko nije dobio borbu protiv Boga – rekao je patrijarh Irinej.

Pre molebana održana je molitvena litija od Zemuna do Novog Beograda, u kojoj je učestvovalo više hiljada građana.

2 COMMENTS

  1. Мир божји уразумите се браћо црногорци!!!!
    Испрали су Вам џепове а сад хоће и мозак реците не Милу лопову и неговој сабраћи у крађи!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here