Youtube/Vojislav Petrovic
Medunska tvrđava

Tom pri­li­kom po­ha­ra­na je cr­kva me­dun­ska – pi­še Marko Mi­lja­nov opisujući poharu Kuča koju je u leto 1856. godine po naredbi knjaza Danila, izveo njegov nemilosrdni i slepo poslušni stariji brat vojvoda Mirko – i po­ne­sen iz Kuča sv. Ar­se­ni­je:

“Kazu­ju da su ga ka­lu­đe­ri do­ni­je­li iz Peć­ke patri­jar­ši­je u Ma­na­stir mo­rač­ki, no igu­man morač­ki Di­mi­tri­je re­ka je ka­lu­đe­ri­ma da ga no­se u Ku­če, govoreći: ‘Tu je slo­bo­dan od Turaka, a ov­đen ga ne smi­je­mo dr­žat bli­zu Ko­la­ši­na i dru­gi­je Tu­ra­ka’. I do­ni­je­li su ga u crkvu me­dun­sku, đe je sta­ja dok je voj­vo­da Mir­ko do­ša i po­nio sve­ca ka i dru­go…”

Ni grobove nisu ostavili

“Po­što je voj­ska Mir­ko­va opljač­ka­la Me­dun, ko je što sti­ga, i iz­go­re­la ku­će – piše dalje Marko Miljanov – kre­nuo je do­ma pre­ko Ko­so­ra. Kad su do­šli kod cr­kve ko­sor­ske, nje­go­vi vojni­ci ka­me­njem su joj vra­ta slo­mi­li, iz cr­kve što se mo­glo poni­jet po­ni­je­li su: knji­ge, krsto­ve i ko­lo Sv. Bo­go­ro­di­ce, a što mu ni­je va­lja­lo, to je uždio og­njem i po­lo­mio. Ni grobove pred cr­kvom ni­je osta­vio, no sve po­lo­mi­še, što ni­je mo­ga oganj iz­go­ret. Kad su ovi grozni zu­lum či­nje­li u cr­kvi, re­ka je sta­ri Tu­ro Đu­rov, po­to­mak voj­vo­da Pe­tro­vi­ća: ‘Za­što, voj­vo­da Mir­ko, ovo da se či­ni od cr­kve i gro­bo­va?’ Voj­vo­da mu je od­go­vo­rio: ‘Ni­je ovo crkva no dža­mi­ja Tu­ro!’ – ‘Ni­je no cr­kva ri­šćan­ska i ri­šća­ni su je gra­di­li, da se u nju ri­šćanski bo­gu mo­le od ne­ko­li­ko sto­ti­na go­di­na, pa joj ti da­nas tur­sko ime da­ješ, po­što ju krvnič­ki po­a­ra i sa­tri­je. Do­sta si zla uči­nio, a da ne ru­šiš i ne pa­liš bo­go­mo­lje. Evo ko­li­ko ti je gla­va kr­šće­ni­je uvr­šće­no, ima si se čim za­do­vo­ljit i bez cr­ka­va’… ”

Pri­ču za se­be pred­sta­vlja po­na­ša­nje voj­ske ko­ju je pred­vo­dio voj­vo­da lje­šan­ski (Mar­ko Milja­nov mu ne spo­mi­nje ni ime ni pre­zi­me; Lju­ba Ko­va­če­vić, pri­re­đi­vač i iz­da­vač pr­vog izda­nja ove Mar­ko­ve knji­ge, međutim, na­po­mi­nje ka­ko je od To­ma Ora­hov­ca sa­znao da se ovaj voj­vo­da pre­zi­vao Usko­ko­vić, što bi, ako je to tačno, nesumnjivo značilo da je reč o lješan­skom voj­vo­di Iva­nu Usko­ko­vi­ću). Nje­ga je u ra­će­škom se­lu sa­če­kao po­bra­tim Vu­če­ta Mirkov  i ne­ko­li­ko ple­me­ni­ka Vu­jo­še­vi­ća i otvo­re­no ga upi­ta­li da li ima­ju raz­lo­ga za strah od nje­go­ve voj­ske. On se goto­vo uvre­dio:

– Ti ka da si za­bo­ra­vio, po­bra­ti­me, e smo ja i ti po bo­gu bra­ća…

Tu se za­kleo da do­la­zi kao pri­ja­telj i da ni­ko ne­ma razlo­ga za strep­nju. Ku­či su mu on­da pri­re­di­li do­ček, ko­nak i ve­če­ru, ka­ko pri­li­či pra­vim prijateljima,  ali je voj­vo­da sve to sutradan ba­cio pod no­ge:

“Kad su sju­tra dan ču­li glas od Me­du­na da je voj­ska voj­vo­de Mir­ka sve što je sti­gla po­sje­kla – on­da voj­vo­da lje­šan­ski, zna­juć pod či­jom je za­po­vi­je­sti, osla­bi i pu­šti te nje­go­vu (pobratimovu, prim B. S.) voj­sku po­sje­ko­še kod nje­ga na guv­no u se­lo ra­će­ško. Za­lu­du mu je Vu­če­ta re­ka: ‘Šta je ovo, pobratime!  Ka­mo ti brac­ka i Bož­ja vje­ra, ko­ju ju­če da­va­še sva­ko­je­mu ri­šća­ni­nu?’ Voj­vo­da mu je od­go­vo­rio: ‘Bo­ga mi ti, po­bra­ti­me, ne mo­gu ni­šta, no sta­ri­ji za­po­vi­je­da’. Ta­ko Ra­će­si i Vu­jo­še­vi­ći po­gi­bo­še, se­lo opa­li­še i opli­je­ni­še. Voj­vo­da nema ri­šćan­sko­ga sr­ca da od­bra­ni po­bra­ti­ma i nje­go­vu družinu…”

Plač iz kolevke

Mar­ko Mi­lja­nov is­ti­če i ne­ke gla­va­re iz naj­bli­že okoli­ne voj­vo­de Mir­ka ko­ji su se suprotstavlja­li zlo­čin­stvi­ma i bra­ni­li Ku­če ko­li­ko su mo­gli. Po­red osta­lih i Jo­le Pi­le­tić i Pe­tar Vu­ko­tić. Neki drugi hroničari i pisci koji su se na ovaj ili onaj način bavili poharom Kuča, ističu i drugačije, suprotne primere, druge crnogorske perjanice kojima je, za razliku od Jola Piletića i Petra Vukotića, recimo, bilo važnije da se dodvore knjazu i njegovom bratu, vojvodi Mirku,  knjaževoj krvavoj udarnoj pesnici, nego da sačuvaju čast, čojstvo i viteštvo u toj sramotnoj i neviteškoj akciji; važnije su im bile medalje i činovi od toga da li će se ogriješiti i okrvaviti ruke krvlju kučke djece i nejači. Jedan od takvih je bio i čuveni junak, ljubotinjski serdar i vojvoda, jedan od prvih Crnogoraca kojima je na prsima zasijala zlatna Obilića medalja – Đuro Kusovac. O njegovom ponašanju u Kučima piše Marko Vujačić u svom poznatom trotomnom djelu “Znameniti crnogorski i hercegovački junaci”:

“U Pohari Kuča 1856. godine, Đuro je, kao pomoćnik vojvode Mirka Petrovića, pokazao odlučnost prema neposlušnima, ali – kako je upamćeno – i bezdušnost prema slabima. Nije, vele, prezao ni od šta. Tamo gdje je dolazio, plakalo je i dijete u kolijevci…”

Marko Vujačić napominje da je serdar Đuro Kusovac posle pohare Kuča, dobio zvanje vojvode, i naglašava da je u to vreme bilo malo onih koji su naporedo bili i serdari i vojvode. Nije se, međutim, nanosio glave – poginuo je u bici na Grahovu 1858. godine kao komandant crnogorske knjaževske garde i knjažev pobratim.

“Popa Đura narod je kleo i ukleo – dodaje Marko Miljanov. – Nikoga mu u pustu kuću nema , do njegova stara popadija, đe pjeva uz gusli i s tijem se u jadu svome razgovara…”

Zločin popa Đura Kusovca

Popom Đurom Kusovcem se bavio i Marko Miljanov:

“Lju­bo­ti­nja­ni ne­ki su zlo či­nje­li, a vi­ši­na bra­ni­li, no njin voj­vo­da, pop Đu­ro Ku­so­vac, ko­ji je bio pr­vi do voj­vo­de Mir­ka, poka­za je ju­na­što na jed­nog siromaa iz se­la Živ­ko­vi­ća ime­nom Jo­ko Du­rov, ko­je­ga ne bi iz ku­pu­sa iza­gna, što je ona ri­ječ. On bija­še do­ša voj­vo­di Mir­ku da se po­ža­li na Drekaloviće  ka­ko ga bi­ju, za­što je od ne­ja­ka bra­stva. Pop Đu­ro mu re­če: ‘Pri­mak­ni gla­vu da vi­dim je­su li te bi­li, ali la­žeš voj­vo­du Mir­ka.’ On je sa­ga gla­vu da pokaže ra­ne, a pop Đu­ro mu je ot­ki­de jed­ni­jem ma­om, go­vo­re­ći: ‘Ne­te te vi­še bit!'”

Sutra: 160 godina od ubistva knjaza Danila Petrovića (19): Ne pravi se država na krvi dece

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here