Tanjug

Danas se navršava 21 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Napadi koji su počeli 24. marta trajali su 11 nedelja, a još nije utvrđeno koliko ljudi je poginulo u njima.

Prema procenama različitih izvora, u njima je poginulo između 1.200 i 3.000 ljudi.

U bombardovanju, koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Ove godine, godišnjica bombardovanja zatiče Srbiju u vanrednom stanju, zbog epidemije korona virusa.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni strucnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su razliciti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a, a grupe ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak medunarodnih vojnih trupa.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve medunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine. To je do tada bila najveca operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemacke, Francuske, Italije i SAD.

2 COMMENTS

  1. Pokusali su da nam uniste nase tradicionlne korene,nasu proslost i nase vekovne vrednosti.ipak mi u srbiji i dalje igramo uzicko kolo,umesto njihovog bombama nametnutog roken rola.Velika je globalna sramota sto ne stane na put ovoj ratobornoj alijansi,koja sa ljudskim pravima nema nista zajednickog. Pocelo je sa nama,gde ce kraj biti videcemo.najverovatnije u jednom obimnijem konfliktu, tj.trecem svetskom ratu.Ako malo trezvenije posmatramo sve globalne Konflikte dolazim do zakljucka da vise ne vredi Darvinova teorija,vec da je to obrnuto ; Majmun je postao od coveka;,jer ovo sto oni rade covek nebi to nikada.

  2. NATO dželati čitavih 78 dana 1999. godine su rušili Srbiju i zločinački ubijali njeno nevino stanovništvo, kako bi joj oteli 15% teritorije. Tu ništa ne bi bilo neobično da je vođa sve to zaboravio, a bio je ministar u Vladi, i uzeo za savetnika proverenog zločinca Tonija Blera, poklonio narodne pare u kampanji Hilari Klinton, gaji bratske odnose sa Šrederom. Gledajte čudo, a sada kuka na učinjenih zlodela prijatelja i zločinaca nad njegovom zemljom i njegovom narodu od koji Srbija još uvek ne može da se oporavi, jadna, gladna i bedna na vrhu Evrope po toj osnovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here