0

51-01
26 + 7 + 8

GODIŠNjI KONCERT SRPSKOG KUD “OPLENAC” IZ TORONTA POKAZAO DA NE TREBA DA BRINU ZA BUDUĆNOST

Venac od nasleđa i tradicije


Ono što je publika videla i čula bio je praznik za oči: igrala su deca “Oplenca” srcem i dušom, umešno, da bi na kraju koncerta bili pozdravljeni ovacijama, a onda se druženje nastavilo u MDG sali kuće “Oplenca”

Sve što umeju i mogu pokazali su igrači i pevači SKUD-a “Oplenac”, njih više od 300 na svom godišnjem koncertu održanom u Misisaga Living Art centru. A to što je publika videla i čula bio je praznik za oči: igrala su deca “Oplenca” srcem i dušom, umešno; pleo se venac satkan od energičnih koreografija, živopisnih kostima i igračkog umeća, venac koji je satkan od nasleđa i tradicije Šumadije, južne Srbije, okoline Beograda, Romanije, Ozrena i Srpske Posavine, Banata i Vojvodine.
U prvom delu koncerta i najmlađi, oni što tek prave prve igračke korake na pozornici, pokazali su šta su naučili. Oni malo stariji, školarci nižih razreda osnovne škole, govorili su šale i doskočice na svom maternjem, srpskom jeziku, jer u “Oplencu” se neguje i čuva ponos na narod iz koga su potekli.
U drugom delu razigrani igrači, proveli su oduševljenu publiku kroz ravnu Vojvodinu, Kosovo, Vlašku regiju, Makedoniju, a u tome su im pomogli i gosti iz Nacionalnog ansambla Kolo iz Beograda, solisti Milica Miladinović i Goran Mitrović, koji već nekoliko puta učestvuju na godišnjem “Oplenčevom” koncertu. Ljubav i poštovanje je obostrano , a Milica i Goran tako nastavljaju da pletu nit prijateljstva između Kola i “Oplenca”, Beograda i Toronta. Na kraju koncerta publika je ovacijama pozdravila sve učesnike među kojima i hor i orkestar “Oplenca”.
Druženje se nastavilo u “Oplenčevoj” kući u MDG sali gde je po običaju sve goste čekalo bogato posluženje. “Oplenac” je uvek bio dobar domaćin i ta tradicija je nastavljena i ove godine.

G. GLIGOREVIĆ

Najbolji igrači

Proglašeni su i najbolji igrači iz svih ansambala: Katarina Božić, Mihailo Đekić, Milan Marinković, Nikolina Burmazović, Aleksandar Popović i Mina Živojinović. Kako je rekao umetnički direktor i koreograf “Oplenca” Vladimir Spasojević: bilo je teško izabrati, jer je u “Oplencu” mnogo kvalitetnih igrača što raduje i istovremeno govori da je budućnost ovog društva svetla i jasna.

“Nedisciplinovani” roditelji

Značajan činilac “Oplenca” su i roditelji dece koja igraju. Oni su logistička podrška, često volontiraju, uključeni su u razne aktivnosti “Oplenca”, pomažu, rade. I naravno, sa svojom decom dele ljubav prema folkloru, prema srpskoj tradiciji i nasleđu, prema “Oplencu”. Ali kao gledaoci nisu disciplinovani. Tokom koncerta pričaju, po stotinu puta ustanu i napuste mesto gde su sedeli, osećaju se kao kod kuće i to i pokazuju, neprimereno za mesto i događaj kome prisustvuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here