EPA/Mike Nelson
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Predsednik Sirije Bašar al Asad je u intervjuu za RIA Novosti istakao da je ponašanje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana opasno iz više razloga.

– Da budem iskren i jasan, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podržava teroriste u Siriji, podržava teroriste u Libiji, bio je glavni pokretač i inicijator nedavno započetih sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i Jermenije. Njegovo ponašanje je, generalno, opasno iz nekoliko razloga.

Prvo, jer je to odraz linije muslimanske braće, a oni su ekstremistička, teroristička grupacija. Drugo, on započinje ratove u različitim regionima kako bi odvukao pažnju javnog mnjenja u Turskoj od svojih postupaka unutar države, posebno posle njegovih skandaloznih veza sa Islamskom državom u Siriji.

Svi znaju da je Islamska država prodavala sirijsku naftu preko turske pod okriljem američke vojske i naravno da su Turci bili umešani u trgovinu naftom. To su njegovi ciljevi i to je opasno – rekao je Asad.

Na pitanje da li može da potvrdi izveštaje u kojima se navodi da se teroristi, koji su se ranije borili u Siriji, prebacuju u zonu jermensko-azerbejdžanskih sukoba, sirijski predsednik je odgovorio:

– Mi to možemo da potvrdimo, ali ne zato što imamo dokaze, jer čak i kad nema dokaza postoje određeni pokazatelji. Turska je u Siriji koristila teroriste iz različitih zemalja. Oni su iste metode koristili u Libiji, koristili su teroriste iz Sirije, možda i iz drugih zemalja.

Činjenica da iste metode koristi u Nagorno-Karabahu ne zahteva dokaze, ovo je vrlo verovatno, jer kako sam već rekao, upravo je Turska dovela do ovog problema, započela ovaj sukob – ona ga je podstakla.

Turska je želela nešto da postigne i planira da koristi iste metode. I zato možemo sa sigurnošću da kažemo, da ona koristi teroriste iz Sirije i drugih zemalja u Nagorno-Karabahu – zaključio je Bašar al Asad.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here