Youtube
Sergej Bubka

Verovalo se da je to nedostižna visina – barijera do koje je naizgled delovalo nemoguće dostići.

Pre trideset pet godina, Sergej Bubka postao je prvi čovek koji je ikada preskočio šest metara u skoku s motkom. Dvadesetdevetogodišnji atletičar postavio je novi svetski rekord na Paris International International Track and Field Meet-u, obarajući svoj prethodni rezultat od 5,94m, postavljen u Rimu avgusta 1984. godine.

Bubka je lagano dodirnuo lestvicu pri skoku, ali je ona ipak ostala na mestu. Tako je ukrajinski sportista, u vreme kada se takmičio za bivši Sovjetski Savez, postigao svoj peti svetski rekord na otvorenom i drugi u francuskoj prestonici. Dobio je ovacije od 5000 gledalaca koji su prisustvovali stadionu “Jean Bouin”.

“Šest metara je bila nemoguća misija, niko nije verovao da se to može dogoditi – bilo je to poput 21. veka”, rekao je Bubka, podsećajući na to dostignuće.

„Propustio sam svoja prva dva pokušaja i u poslednjem, uspeo da ih preskočim i sećam se da sam stavio prst da pokažem da sam prvi“, rekao je Bubka.

„Ovo je bilo iznenađenje za sve uključujući i mene. Nisam mislio da bih to mogao postići onog dana u Parizu”.

Bubka je ukupno oborio 35 svetskih rekorda. Do današnjeg dana, samo 23 motkaša, pridružila su se Bubki u ekskluzivnom klubu od šest metara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here