pixabay.com
Tiranosaurus reks

Tokom istorije planete Zemlje, proces evolucije je doveo do stvaranja impozantnih stvorenja – od dvometarskih stonoga, daždevnjaka velikih kao nosorog, preko mačaka sa očnjacima dužim od 20 centimetara, ajkula težih od kamiona i čoveka, sa mozgom koji svemu tome, može da da smisao.

Pa ipak, čini se da nijedne druge životinje nisu u toj meri privlačile čovekovu pažnju, kao što su to činili dinosaurusi – preistorijski golijati koji su planetom vladali više od 150 miliona godina.

Među njima, bilo je raznih. Od perjem pokrivenih, krvoločnih raptora, ne većih od prosečne ćurke, preko koštanim pločama prekrivenih ankilosaurusa, dinosaurusa-tenkova, do dugovratih sauropoda, najvećih kopnenih životinja ikada.

Primera radi, jedan od najvećih, nazvan Argentinosaurus, po zemlji u kojoj su nađeni fosilizovani ostaci (u regiji Patagonija), težio je oko 100 tona, i bio dugačak preko 30 metara!

Kako je ljudskoj prirodi uvek bila privlačna opasnost, zbog adrenalina koju ona sa sobom nosi, slično je bilo i sa interesovanjem za velike i opasne dinosauruse – mesoždere.

Među njima, nema poznatijeg od Tiranosaurus reksa, zvezde mnogih holivudskih filmova, a bogami, i detinjstava širom sveta.

Kralj dinosaurusa

Počev od imena, koje znači “guštar-tiranin”, jasno je kakve asocijacije je u prvim paleontolozima budila ova čudovišna životinja, koja je planetu naseljavala u intervalu od pre 70 do pre 65 miliona godina.

Dužinom od preko 12 metara, i težinom od 10 tona (postoje nesuglasice oko tačne mase), bila je to jedna uistinu izuzetna životinja. Imao je nerazvijene prednje udove, ne duže od metra, koje su na groteskan način odudarale od veličine tela. Ipak, za ljudske standarde, ni one nisu bile slabašne, te se veruje da su mogle da podignu težinu od preko 200 kilograma. Zadnji udovi, oni koje je koristio prilikom kretanja, bili su masivni, snažni toliko da nose telo ogromnog predatora, te da mu dopuštaju i trčanje, premda ne naročito velikom brzinom. Na nogama je imao moćne kandže, pomoćno sredstvo u borbi i lovu.

Glavno obeležje je, svakako, bila glava. Bila je duža od metra i po, naoružana zubima od 30 centimetara, dajući ovom predatoru najsnažniji ugriz među kopnenim životinjama u istoriji.

Lovio je svakog dinosaurusa kojeg je mogao da savlada svojom ogromnom silom, i to ne samo fizičkom. Postojeća istraživanja pokazuju da je imao, za standarde dinosaurusa, veliki mozak.

Ubijao je hadrosaure i ceratope – dinosauruse sa tri roga, među kojima je svakako najpoznatiji Triceratops.

Suvereni gospodar planete, bio je on.

 

Sunovrat kralja

Tiranosaurus je, zajedno sa više od tri četvrtine ukupnog broja životinja i biljaka, iščezao sa lica zemlje, onog sudbonosnog dana pre 65 miliona godina, kada planetu, udari asteroid, na onom mestu gde se danas nalazi Meksički zaliv.

Mnogo je godina prošlo od onda, na svet je došlo i sa sveta je otišlo mnogo neverovatnih životinjskih vrsta, ali ni zmije od jedanaest metara, ni slonovi od dvadesetak tona, nisu mašti čoveka pružili tu dozu adrenalina, kao pomisao na čuvenog T-reksa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here