Tanjug
Rad se uvek isplati: Aleksandar Vučić sa medicinarima

Posao u zdravstvu dobilo je 300 najboqih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, kojima je ugovore o zaposlenju uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da su oni budućnost Srbije.

Ovim mladim ljudima čestitao je na velikom uspehu, i na tome što su, kako je rekao, svojom odgovornošću i trudom uspeli da postanu lekari, medicinske sestre i tehničari i pokazali da zalaganjem mogu mnogo da urade za sebe i svoju budućnost.

– Ovaj dan je važan ne samo za nas, jer vidimo da da je budućnost zdravstvenog sistema zagarantovana, već i za vas – rekao je Vučić.

Dodao je da je i sam, primajući razne stipendije kao student, to prihvatao kao poklon države, i trudio se da pokaže poštovanje prema državi.

– Vaša odgovornost prema građanima i državi je velika, ali ona pre svega proizlazi iz prirode posla, jer biti lekar ne znači samo biti uvažen u društvu. To je danas mnogo više. Danas je odgovornost na lekarima i medicinskim sestrama i tehničarima mnogo veća – naglasio je predsednik Srbije.

On je ukazao da ćemo u narednom periodu imati novih problema, ne samo zbog kovida, jer će biti i novih virusa.

– Uz broj ljudi, ekonomski rast i finansijsku moć i vojnu moć, zdravstvo postaje jedan od četiri najvažnije stvari. U poslednjih godinu i po dana postalo je jedna od četiri noge stolice koja se zove država – naveo je on.

Jeste, kako je rekao, obaveza države da zaposli ljude u zdravstveni sistem, ali to može samo ako je ekonomski jaka. Pokazalo se, prema njegovim rečima, da državno zdravstvo, kada je najteže, preuzima gotovo sve na svoja pleća, zbog čega će se nastaviti dalje jačanje tog sektora, kao i rast primanja.

Ponosni na studente: Dekani Tatjana Novaković i Nebojša Lalić

– Računamo na vas. Hvala za dosadašnji trud i rad, a vi vratite državi i vašim roditeljima tako što ćete biti najbolji. Mi apsolutno verujemo u vas – poručio je Vučić i istakao da su svi zdravstveni radnici pokazali veliku borbenost, na njemu im je beskrajno zahvalan.

Podsetio je da je od početka 2013. godine do danas zaposleno 25.270 radnika, a odobreno je 10.449 specijalizacija i užih specijalizacija.

Prvi put su organizovane akcije zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i školaraca iz medicinskih škola, a na taj način posao je dobilo nešto više od 400 lekara i 700 medicinskih sestara.

Zdravstvenim radnicima poručio je da njihova uloga nikad nije bila veća, kao i da će biti sve veća na globalnom nivou. Zato je, kaže, važno da Srbija ima škole i univerizitete koji mogu da školuju najbolje.

– Molim vas da uvek vodite računa o građanima i Srbiji – rekao je Vučić.

Program zapošljavanja najboljih diplomaca se, prema rečima dekana Medicinskog fakulteta u Prištini, dr Tatjane Novaković, ponavlja peti put i zato zaslužuje reč tradicija, a Vlada Srbije će se truditi da tako i ostane.

– Država ispunjava obećanja i misli na budućnost dece. Ovim projektom se stvara sistem vrednosti koji pruža veru mladima da radom i trudom mogu da ostvare ciljeve – istakla je Novakovićeva, dodajući da su mladi zdravstveni radnici trudom i odricanjem zaslužili da nastave usavršavanje u Srbiji.

Nagrađeni: Diplomci iz svih delova Srbije

Na usluzi narodu

Najbolji student Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Erdin Mehmedi rekao je da veruje da, iako svi studenti imaju različite priče i želje u građenju karijere, jedna im je želja zajednička, a to je da rade i usavršavaju se u svojoj zemlji.
– Ugovor o radu je poklon za šestogodišnji rad i trud. Kolege i ja smo se nadali da ćemo dobiti posao i specijalizaciju u našoj zemlji, jer želimo da ostanemo u Srbiji i pomažemo svom narodu – poručio je Mehmedi.

Pola milijarde za zdravstvo

Predsednik Srbije je kazao da je do sada uloženo gotovo pola milijarde evra u zdravstvo – u infrastrutkuru i opremu, istakavši da nikada nije bilo toliko ulagano i najavio velike rezultate do kraja godine. On očekuje završetak prve faze Kliničkog centra Srbije u Beogradu, što će biti “bukvalno grad za sebe” , kao i završetak zdravstvenog centra na levoj obali Dunava, u Borči, koji će poboljšati zdravstvenu zaštitu ljudi tog dela glavnog grada.
– Radimo na 11 opštih bolnica i na još dva velika klinička centra. Verujem da će se ulaganja u zdravstvo na najbolji mogući način isplatiti, kroz očuvanje zdravlja qudi, duži životni vek, a to vodi ka većem i snažnijem ekonomskom rastu Srbije – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here