yotube/printscreen
Foto: Ilustracija

„Internet postaje gradski trg za globalno selo sutra“, reči su Bila Gejtsa, koje možda najpribližnije opisuju globalnu mrežu danas. Brzina bežičnog interneta omogućila je da industrijski razvoj u zadnjih 30 godina bude znatno brži.

Ulazimo u dekadu kada će fokus biti na 5G — petoj generaciji bežičnog interneta. Svaka generacija nosila je specifičan industrijski zamajac; šta možemo da očekujemo od novog ubrzanja na „glavnom trgu globalnog sela“ — bežičnom internetu?

Šta će nam 5G doneti u trećoj deceniji 21. veka, da li je budućnost industrije 4.0 u ovakvoj tehnologiji, da li utiče na zdravlje korisnika i kakve promene možemo da očekujemo u svakodnevnom životu u korišćenju 5G mreže?

O ovoj temi u emisiji „Tehnogram“ govore Pjer Vučković, direktor za strategiju i planiranje u tehnici „Telenor Srbija“, i Janko Pavlović, direktor kompanije „Digital vorks“.

3 COMMENTS

  1. 5-G mreža je bezopasnija zbog manjeg štetnog uticaja radiotalasa pošto je manja snaga zbog više frekvrencije, jedino je efektivna snaga veća.
    Samo jonizujuće zračenje je pogubno na žive organizme. Ne treba se upoređivati sa pticama na koje deluju elektromagnetni talasi jer ptice gutaju čestice gvožđa koje odlaze u neurone mozga radi orjentacije prema zemljinom magnetnom polju, tj. obrazuju na taj način prirodan kompas koji bude demagnetisan dejstvom wf radiotalasa talasa kao magnetna traka.

  2. Radio talasi jesu bezopasni. Medjutim 5G se ne zasniva na radio talasima nego na mikro talasima (slicnim onim u mikro talasnoj). Do sada su se za komunikacije koristili radio talasi. Zato se i postavlja pitanje jel 5G opasan. Istina je zapravo da 5G talasi imaju manju talasnu duzinu, ali vecu frekfrenciju i iz tog razloga vecu energiju od 4G talasa, sto je razlog za paniku. Ali ta energija i dalje nije dovoljno velika da bi na bilo koji nacin uticala na nas organizam. Cak i vizuelni talasi (talasi frekfrencija koje mi vidimo ocima) imaju vecu energiju. Razloga za brigu nema

  3. Sta pisete vi ljudi, Wi-Fi koristi identicnu frekvenciju kao mikrotalasna rerna. Izaziva zamor, pomucenost, impotenciju, e sad ako vam sve to ne smeta…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here