commons.wikimedia/Jose A.
Plaža u Portugaliji

U Portugaliju se lako možete zaljubiti jer ovde postoji nešto što vam se na čudesan način uvlači pod kožu.

Teško je pogrešiti s bilo kojim mestom, gradom ili regijom u Portugaliji, ali ipak, različiti tipovi putnika traže i različite izazove i stvari. Zato, prema mišljenju portala matadornetwork.com, evo idealnih mesta u zemlji Vaska da Game za svakog putnika.

1. Lisabon za duži boravak

Poznat kao grad na sedam brda, prestonica Portugalije je živopisno mesto okupano sunčevom svetlošću. Uzane ulice Lisabona oživljavaju noću uz mnoštvo dobre hrane, muzike i zabave. Noćni život je uzbudljiv i to se oseća dok kaldrmisanim ulicama odjekuju ritmovi fada.

Lisabon je grad sa dušom, ali može i da se pohvali prelepim plažama, uspešnom umetničkom scenom i restoranima svetske klase. Grad je izuzetno bezbedan, a po mnogima, Lisabon postaje najprivlačnija prestonica Evrope, preuzimajući tu titulu od Barselone.

Naravno, ljubitelji fudbala mogu da odu da pogledaju neku utakmicu Benfike ili Sportinga, a ljubiteljima kulture preporučujemo odlazak do obližnjeg Belema.

Lisabon

2. Porto – za solo putnike

I Lisabon kao glavni, ali i Porto kao drugi najveći grad sjajan su izbor za solo putnike, ali čak će vam i stanovnici glavnog grada reći kako su u Portu još gostoljubiviji od njih. Predivan grad na obalama reke Duero mirniji je od Lisabona, a diči se sjajnom mešavinom kulture, noćnog života i gastronomske scene, koja će svakom putniku pomoći da se osjeća kao kod kuće.

Engleski se govori gotovo svuda, mladi su uvijek spremni za razgovor, tako da upoznavanje novih ljudi ne bi trebalo da bude problem. Još kad se opustite uz čašu Porta i probate poznati sendvič franceschina, shvatićete da vam je odluka o dolasku ovde bila jednostavno sjajna.

Porto

3. Evora – ljubitelji hrane

Regija Alentežo ima snažnu gastro scenu, pa se isplati ići do srednjovekovnog grada Evore koji se nalazi na sat i po istočno od Lisabona. Iskombinujte lokalno vino sa mariniranom svinjetinom, ali i uživajte u ukusu maslinovog ulja koje bi vredelo i prošvercovati u avion. Nakon hrane, vreme je za kulturu, pa prošetajte do ruševina rimskih hramova smeštenih u centru koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

4. Koimbra za bekpekere

Najslavniji studentski grad u zemlji na samom zapadu evropskog kontinenta svakako je Koimbra, zahvaljujući najstarijem univerzitetu u državi. Manje je posećena od Lisabona i Porta, pa su samim time niže i cene, a grad, kad nije leto, već studentsko vreme, prosto – gori.

Ovde možete da birate između tihih barova iz kojih dopire zvuk fada ili barova u kojima fešte traju do jutra pa se potom nastavljaju na ulicama. Hostela ima dovoljno, festivala takođe, a za ne preveliki novac sjajno ćete i jesti.

Koimbra

5. Dolina Duero – za ljubitelje vina

Čim čuju reč Duero, mnogi pomisle na Porto, grad nadaleko poznat i po sjajnom vinu. Ali, kad se spomene dolina Duera, znajte da se misli na vinsku regiju koju je na svoj popis stavio i Unesko, a koju bi bilo šteta ne posetiti. Vinogradi nude, naravno, mnogo mogućnosti za isprobavanje vina i upoznavanje novih ukusa, a sigurni smo da ćete posetu dolini Duero i te kako dugo pamtiti.

Reka Duero u Portugalji

6. Gimaraiš – zaljubljenici u istoriju

Rodno mesto prvog portugalskog kralja smatra se kolevkom čitave zemlje. S tim se slaže i Unesko, koji je još 2001. godine centar grada Gimaraiša stavio na svoj popis svetske baštine.

Grad je i dan-danas sjajno očuvan, a do njega je lako napraviti izlet iz Porta. Tu su dvorac, gotička crkva i muzej Alberto Sampajo, pa ko god je zaljubljen u istoriju, ovde će provesti vreme uživajući.

7. Azorska ostrva – ludi za prirodom

Raj na zemlji drugo je ime za ovaj arhipelag u Atlantiku. Ovde će uživati svi zaljubljenici u prirodu s obzirom na to da će naići na razne kratere, jezera, pećine za istraživanje, ali i vodopade i termalne izvore. Naravno, ovde ima i raznih zabavnih događaja, a s obzirom da ste doslovno bačeni usred okeana, isplati se i prepustiti uživanju u gastronomskim čudima, koja se prvenstveno odnose na razne vrste riba i ostale plodove mora, ali i jedinstvene tradicionalne načine pripreme hrane.

Azorska ostrva

Osim prirodnih lepota, u Sao Migel se dolazi i radi specijaliteta pripremljenog u rupama na vulkanskom tlu. Ni struja ni gas nisu potrebni, samo malo strpljenja dok se meso i povrće ne skuvaju od topline vode i vulkanske zemlje.

Takve specijalitete možete probati samo na Azorskim ostrvima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here