Lična arhiva
Oduševili žiri i publiku: Dečji ansambl na sceni

U mestu Ribnic-Damgarten u nemačkoj pokrajini Meklenburg-Prednja-Pomeranija Dečji folklorni ansambl KUD “Dušan Vukasović Diogen” iz Surčina pobedio je odlukom žirija i publike na 31. po redu Međunarodnom festivalu folklora.

Na festivalu su učestvovale folklorne grupe iz Ribnic-Damgartena, Španije, Poljske, Ukrajine i Srbije, koju je po treći put predstavljalo društvo iz Surčina.

Na smotri folkloraša iz više zemalja devojčice i dečaci iz “Diogena” pokazali su zavidno umeće i igrom predstavili kulturu, običaje i tradiciju naše zemlje i zasluženo pobednički pehar odneli u Surčin.

Brojna priznanja motiv za dalji rad

Ispred Ambasade Srbije u Berlinu otvaranju festivala je prisustvovao Nikola Veselinović, treći sekretar Ambasade. Prema njegovim rečima već prvi nastup KUD “Dušan Vukasović Diogen” bio je veoma zapažen i toplo pozdravljen. Tokom ceremonije otvaranja prisutne su pozdravili Hajko Kerner, zamenik gradonačelnika, i Betina Martin, pokrajinska ministarka za privredu, kulturu, savezna i evropska pitanja. Njih dvoje su pritom izrazili zadovoljstvo zbog prisustva predstavnika Ambasade Srbije.

Treći put u Ribnicu: KUD “Dušan Vukasović Diogen”

Mladi folkloraši iz Surčina koje predvodi koreograf Radenko Dragićević kažu da je konkurencija bila jaka, a igre ansambala iz Španije, Poljske, Ukrajine i Nemačke živopisne i zanimljive. Svaka igra je bila svojevrsna priča o baštini pojedine zemlje, a nastup na festivalu doprinosi međusobnom povezivanju i boljem razumevanju naroda.

Mladi iz Surčina su iskoristili priliku da posete Berlin, koji je oko 200 kilometara južno od Ribnica i obiđu znamenitosti nemačke prestonice.

Na festivalu su uz mališane učestvovali i muzičari KUD “Dušan Vukasović Diogen”.

Poseta Berlinu: Uspomena kraj Brandenburške kapije

Čestitke

O uspehu mladih iz Surčina brzo se pročulo širom sveta pa im je među brojnim čestitkama na društvenim mrežama stigla i ona od Srpskog folklornog ansambla Gračanica iz Bostona. Pobeda i čestitke su dodatni motiv da i dalje sa puno elana vežbaju za nove nastupe. Kažu da je talenat važan, ali da su ih do pobedničkog trona doveli upornost i velika ljubav prema izvornoj narodnoj igri.

Turneje širom sveta

Kulturno-umetničko društvo “Dušan Vukasović Diogen” postoji duže od četiri decenije. Do sada je ovo društvo održalo oko 2.000 koncerata, a imali su i 70 turneja širom sveta. Za svoj rad dobili su brojna priznanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here