R. Rajić Ristić
Ponosna: Vesna Jakovljević

Pesnikinja Vesna Jakovljević koja živi u Longaronu, nedaleko od Beluna, u regionu Veneto, na severu Italije, objavila je nekoliko zbirki pesama, kao i roman “Anđeosko lice” , a trenutno se takmiči na internacionalnom pesničkom maratonu “Mili dueli” na društvenim mrežama. Vesna je zasluženo ušla u finale svojom pesmom “Misao je tihi ubica”. Pesma govori kako je misao opasna, ali istovremeno i uporna.

Predstavila rad: Vesna na promociji

Inspiracija iz života

Pesnikinja svoju inspiraciju crpi iz svakodnevnog života, a dešavanja, koja su joj se isprečila na životnom putu, ojačala su je i od njene krhke ženske prirode stvorila joj oklop ratnika, zbog čega ne odustaje od borbe. Rođena je 20.02.1971. u Smederevu, a pre 28 godina napustila je rodni grad i zamenila ga za neki drugi. Vesna živi i radi u Italiji, u Longaronu, a sama ističe da je bila prisiljena da se preseli u drugu zemlju, zbog loše političke i ekonomske situacije u bivšoj Jugoslaviji. U domovinu odlazi često, jer je tamo čekaju grobovi njenih najmilijih, a nostalgija je drugo ime njene sudbine. Nošena čežnjom za svojom rodnom grudom, kao i svim nedaćama koje su je snašle, počela je emociju da pretače u stihove i prozu, što čini od 2022. godine. Objavljene su joj tri knjige poezije i roman: “Krzno vuka”, “Grom”, “Plemenito lice” i “Anđeosko lice”.

Sa kolegama umetnicima

Više nagrada

Vesnino stvaralaštvo nije ostalo nezapaženo u otadžbini. Nagrađena je na više književnih festivala: dobitnica je zlatne značke na međunarodnom takmičenju za poeziju u Sloveniji od Evropske Akademije srpskih nauka i umetnosti za najlepšu pesmu godine. Mnogobrojne pesme zastupljene su joj u zajedničkim zbornicima. Vesna je zastupljena u antologiji udruženja Zlatno pero – Knjaževac na 14. međunarodnom konkursu i dobila diplomu za pesmu “Mona Liza”; Na Italijanskom internacionalnom konkursu za poeziju „ Il Tirbutino ” njena pesma je pohvaljena i zastupljena je u antologiji sa pesmom “Kortina”. Udruženje književnika “Stojan Živadinović” iz Sokobanje dodelilo joj je pohvalnicu za pesmu “Ždral”. Zastupljena je u časopisu “Majdan” iz Požarevca pesmom, a svojim druženjem i doprinosom na savršeno organizovanom i veoma značajnom festivalu „Orfej na Dunavu” istakla je svoju solidarnost i podršku prema drugim učesnicima, pesnicima iz drugih zemalja. Prošlog oktobra na Sajmu knjiga u Beogradu Vesna je promovisala svoje knjige.

Podrška pisaca

“Imajući veliku podršku pisaca, kolega i urednika časopisa za kulturu i nauku “Majdan” Slavice Pejović, kao i izdavačke kuće iz Požarevca “Srpske kuće” Bratislava Golića Bate, u oktobru sam na sajmu knjiga u Beogradu predstavila svoja dela, zbirke pesama i roman, ističe Vesna za “Vesti”.

Predstavlja Srbiju

Vesna trenutno učestvuje na takmičenju internacionalnog konkursa pesnika iz celog sveta “Mili dueli”, čiji je organizator Nermin Delić iz Bosne, iz Jajca. Ova manifestacija je poznata u virtuelnom svetu društvenih mreža, a konkurs je uspeo da godinama proširi i okupi pesnike iz celog sveta. Konkurs traje skoro godinu dana po principu smanjivanja pesnika koji ulaze u sve uži i uži krug, a putem ostvarenih poena od stane žirija i publike iz kruga u krug biraju najbolje pesme. “U poslednjem petom krugu postigla sam rezultat, uspevši da od prijavljenih 711 autora iz 113 zemalja svojom poezijom uđem u najuži krug od 50 pesnika predstavljajući Srbiju”, ponosno ističe Vesna.

Vesna sa Davidom, Lukom i Dariom

Majka tri sina

Vesna ističe da u svom životu najbolju i najuspešniju ulogu ima kao majka tri sina. “David, Luka i Dario su moj stub i oslonac, a istovremeno i vetar u leđa za svaki moj korak napred. Poezija je postala ključni deo mene i mojeg okruženja. Jednostavno poezija je moje drugo ja”, ističe pesnikinja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here