EPA/Boris Pejovic

Činjenica da šef crnogorske delegacije pri PSSE nije glasala za Kosovo u Savetu Evrope govori da deo političke strukture u Crnoj Gori i dalje smatra da je Kosovo deo Srbije, iako je zvanični stav Podgorice drugačiji. A Grčka koja ne priznaje Kosovo neprijatno je iznenadila Srbiju svojim gestom, ocenjuje politikolog Vladimir Pavićević.

Crna Gora, osim delegacija Srbije i Bosne i Hercegovine, na glasanju u Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope bila je četvrta delegacija koja nije dala zeleno svetlo Kosovu na putu ka ovoj instituciji.

Očekivan postupak iz Podgorice

Odluka crnogorske delegacije naišla je na odobravanje u Srbiji, mada je izazvala malo iznenađenje, s obzirom da je Podgorica Kosovo.

Međutim, politikolog Vladimir Pavićević kaže da ga ovakav postupak crnogorskog predstavnika u PSSE Maje Vukićević nije mnogo iznenadio.

– I u prethodnoj vladi Crne Gore Dritana Abazovića imali smo slučaj gde je potpredsednik te vlade Vladimir Joković povodom jedne situacije koja se odnosila na Kosovo i Metohiju rekao da su, što se njega tiče, Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije. I sadašnje glasanje poslanika Skupštine Crne Gore u PSSE takođe je delo promišljanja nekih ljudi koji smatraju da je KiM deo Srbije, i da oko toga nema dileme – kaže Pavićević.

Drugim rečima, kako kaže, ne vidi razlog za neko iznenađenje za ovakvim postupkom predstavnice Crne Gore.

– Ono što ja vidim jeste da je Crna Gora u jednoj prilici gde su političari sa različitim interesima u različitim institucijama slobodni da saopšte svoje stavove i da slobodno delaju prema njima kad za to imaju prilike i u međunarodnom organizacijama i institucijama – konstatuje Pavićević.

Sa Grčkom treba da se razgovara

S druge strane, stav Grčke koja nije priznala Kosovo kao državu i postupak njihovih poslanika je, kako kaže, stvar za drugu dimenziju razgovora.

– Što se tiče nastupa poslanika Grčke Aleksisa Ciprasa koji je bio uzdržan tokom glasanja, dok je Dora Bakojani bila neko ko je i podneo izveštaj na osnovu koga je i dato zeleno svetlo za dalji put Kosova ka SE, to bih prepustio nekoj vrsti diplomatske komunikacije koja bi valjalo da se pojača u odnosu između Srbije i Grčke i da se proveri o čemu se tu radi. Ali, ono što je sigurno jeste da je ljude u Srbiji iznenadio stav Grčke – zaključuje Pavićević.

Podsećanja radi, za preporuku članstva Prištine u Savetu Evrope na sastanku političkog komiteta PSSE u Parizu za je glasao 31 poslanik, četiri su bila protiv i jedan je bio uzdržan.

5 COMMENTS

  1. Grci brača – Rusi brača-C Gora brača.
    Ajde manite se budalaština i oni koji vam truju mozak.
    Poštuj sebe,svoju povjest, sa drugima samo iz koristi.

  2. Crnogorci priznali laznu drzavu Kosovo,glasali sa prijem u svim,sportskim asocijacijala ,ovo sto sad kao bili na strani Srbije,foliranje,zbog turistucke sezone,da bi im Srbi letovali u CG.

  3. Srpske stranke moraju biti unsdinjene, jake, steabilne i prave patrijote. Svi u strelce da se Srpska svijetinja sto
    prije povrati. Bez ujedinjenja nema spasa ni napretka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here