EPA-EFE

Strategija Evropske unije i NATO nije donela rezultate u rešavanju sukoba u Ukrajini, a bez njegovog završetka, zemlja će biti uništena, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

– Strategija koju EU i Alijansa sprovode u poslednje dve i po godine jednostavno nije dala nikakve rezultate jer se situacija pogoršava, vidite žestoke napade. Vidite rizik od eskalacije. Vidite brutalnost na bojnom polju. I mislim da će se situacija pogoršati. Ako ne uspemo da obustavimo rat, poginuće još hiljade, desetine hiljada ili stotine hiljada ljudi, a Ukrajina će biti uništena – upozorio je Sijarto u intervjuu za CNN.

Prema njegovim rečima, Ukrajina nije uspela da postigne uspeh na bojnom polju.

– Kada pitamo koji konačan broj oružja treba da se isporuči da bi se preokrenula situacija na ratištu, niko ne može da odgovori – objasnio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom juna na sastanku sa rukovodstvom ruskog Ministarstva spoljnih poslova govorio o kolapsu pređašnjeg evroatlantskog sistema bezbednosti i predložio izgradnju nove arhitekture koja “uzima u obzir brige svih”.

Putin je izneo i uslove za mirovne pregovore u Ukrajini. Među njima je i povlačenje ukrajinskih oružanih snaga iz Donbasa i Novorosije i odustajanje Kijeva od ulaska u NATO. Osim toga, Rusija smatra neophodnim neutralan, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine, kao i ukidanje svih zapadnih sankcija.

1 COMMENT

  1. Samo se ti nadaj. Nista se ti Hortijevac ne sekeiraj. Sekiraj se za svoju poziciju: tesko je sedeti na dve stolice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here