pixabay.com

Ljudskoj prirodi svojstveno je promišljanje o životu i svim njegovim segmentima. Najvrednije misli o životu, ljubavi i drugim temama koje nas vekovima podstiču na razmišljanje nalaze se u knjigama mudraca, pesnika i pisaca, a koliko su njihove misli zapravo važne, govori i činjenica da su one postale poznati citati.

Poslovice i izreke nastajale su vekovima, a neke, ma koliko bile stare, možemo da primenimo i dan-danas. Upravo takve su i indijske poslovice, koje su pisali njihovi mudraci i filozofi.

Indija je velika zemlja sa dugom istorijom i bogatom kulturom, i za razliku od mnogih zemalja, stanovnici Indije su usmereni na energiju i samospoznaju.

Predstavljamo vam devet indijskih mudrosti o kojima ćete, verujemo, razmisliti posle čitanja.

1. Kap vode koja padne na usijano gvožđe ispariće, ista kap ako padne na lotosov cvet, blistaće kao perla, a ako padne na školjku, postaće biser. Tako čovek postaje ono sa čim se udružuje.

2. Majka je božanstvo, a otac bo­gatstvo kuće.

3. Prijateljstvo nečasnog čoveka je kao senka ujutro: prvo velika, a zatim se smanjuje i nestaje. Prijateljstvo plemenitog čoveka je kao senka popodne: najpre je mala, a potom postepeno raste.

4. Do istine možemo doći samo onda ako nam je data sloboda da grešimo.

5. Nije više dovoljno da tražimo mir, moramo delovati mir, živeti mir i živeti u miru.

6. Sudbina se smeje i onima veoma odvažnim i onima veoma opreznim.

7. Stablo ne uskraćuje svoju sjenku čak ni drvoseči koji je došao sa sekirom.

8. Osveta donosi zadovoljstvo za jedan dan, oproštaj za ceo život.

9. Voda postaje čista tako što teče dalje, čovek tako što ide napred.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here