Skuplje gorivo i u Srbiji?

N. S. Preradović - Vesti
0
pixabay.com

Gorivo u Hrvatskoj je poskupelo, pa prosečan rezervoar od 50 litara sada košta četiri kune više za benzin, pet za dizel i dve za auto-gas.

Kako će se stanje na naftnom tržištu odraziti nakon napada dronovima na najveća naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji vrlo je neizvesno.

Globalne zalihe nafte smanjene su za pet odsto, a cena barela je drastično skočila – na londonskom tržištu za 13, a na američkom čak za 15 odsto.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović kaže da u narednom periodu ne bi trebalo očekivati poskupljenje goriva u Srbiji, ali ističe da je domaće tržište osetljivo na globalna kretanja.

Čak 83 odsto goriva u Srbiji potiče od sirove nafte, koja je uvezena ili od uvezenih derivata.

Inače, cena nafte pre incidenta u Saudijskoj Arabiji bila je 60 dolara za barel, a sad je skočila na 68 dolara po barelu. U maju ove godine iznosila je 73 dolara za barel, a početkom oktobra 2018. čak 80-84 dolara po barelu.

Kako je za “Vesti” objasnio Boban Atanacković, cenu goriva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji određuje država, dok je u Srbiji na snazi slobodno formiranje cena.

– Sada se ugovara isporuka koja će stići za dva meseca, tako da ne bi trebalo da dođe do poskupljenja goriva, ali poznavajući naše naftne kompanije sasvim je moguće da neugodno iznenade vozače – kaže Atanacković.

Kako javlja naš dopisnik iz Austrije, u toj zemlji nije došlo do korekcije cena benzina, a ukoliko dođe do poskupljenja to ne može biti u prvih 15 dana zbog zaliha.