Putin: Kad se kod drugih pojavi hipersonično oružje, Rusija će već imati nešto savremenije

sputniknews.com, Vestionline
1
EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da će do trenutka kada se kod vodećih armija sveta pojavi hipersonično oružje Rusija već imati nešto novije, jer naučnici rade na tome.

Putin je u intervjuu arapskim medijima ukazao na to da Rusija ne može da ne bude zabrinuta zbog situacije u međunarodnoj strateškoj stabilnosti i bezbednosti.

– To su očigledne stvari. Sjedinjene Američke Države su 2002. godine izašle iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani, koji je, želim još jednom to da naglasim, bio kamen temeljac celog sistema strateške bezbednosti u svetu, jer je ograničavao mogućnosti stvaranja protivraketne odbrane obe države. Tramp nema veze s tim – rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, smisao je bio u tome da nijedna zemlja nema iluzije da može da pobedi u nuklearnom ratu.

– Oni su izašli iz tog sporazuma, trudeći se da osiguraju sebi očigledne strateške prednosti, smatrajući da će imati raketni štit, a da ga Rusija neće imati. I da će na taj način postati veoma ranjiva, a da će SAD i njihova teritorija biti pokriveni sistemom protivraketne odbrane – rekao je Putin i dodao da je još tada rekao američkim kolegama da Rusija još ne zna kako će raditi taj sistem, te da neće trošiti desetine milijardi na njega, ali da će održavati strateški balans.

– Mi smo proizveli i drugo oružje, koje za sada niko na svetu nema. To su raketni kompleksi koji ne lete po balističkoj nego po ravnoj trajektoriji, ali hipersoničnom brzinom. Hipersonično oružje za sada takođe niko nema. Ono će se, naravno, pojaviti kod vodećih armija sveta, ali i kod nas će se do tada takođe nešto pojaviti. Ja već znam šta, na čemu naši naučnici, konstruktori i inženjeri rade – rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je to dovelo do određene trke u naoružanju.

– To je već činjenica, nažalost, to je tako – dodao je Putin.

1 COMMENT

  1. Vladimire, nije trka resenje, nego izbaciti protivnika iz trke. I to pod hitno!!! Zajedno sa njegovim odusevljenim pristalicama. Neprijatelji cekaju na Tvog naslednika i nadaju se da ce sa njim biti lakse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here