Protest protiv dodele Nobelove nagrade Handkeu sutra u Prištini

Kosovo Online
5
EPA/Daniel Maurer
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke

Polemika zbog odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobije austrijski pisac Peter Handke, već danima ne jenjava, a u Prištini je, u ponedeljak najavljen i protest protiv ove odluke.

Kosovski režiser, Ben Apoloni izjavio je za Kosovapress, da će se u ponedeljak u 11 časova isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodeli Nobelove nagrade za književnost 2019. kniževniku Peteru Handkeu.

Kako piše ova agencija, u Prištini je Handke predstavljen i viđen kao „obožavalac Slobodana Miloševića“, „podržavalac balkanskog kasapina“, o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

Kosovska ambasadorka u Americi Vljora Ćitaku izjavila je da je „Komitet za dodelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea – čoveka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao ‘Balkanski kasapin’ i podržavao njegov genocidni režim”.

5 COMMENTS

  1. Siptari na sve reaguju. Dobro znaju ako
    Kosmet izgube izgubili su i glavu, Sve dok
    Srbin ovako sporo reaguje ili nista ne
    preuzme ozbiljno, kao da mirno spava
    Siptar svoje probleme rijesava. Tako to
    izgleda, sporo, mlitavo, nesigurno i
    neznalacki.

  2. Ja neznam da se desilo u Istoriji evrope da je neko dobio nobelovu nagradu a uveličao je Hitlera. Stime da se miloševićev režim malo razlikovao od hitlerovog.
    Ovo je sramotno za cijelu evropu.

    • Ako je “sramotno” onda je “historuju”, “ne znam” “s time”… Jadan bio ne znaš ni jedan pravopis…

  3. Možda bi po njima trebalo da Hardinaj dobije nobelovu nagradu za mir. Bolje će im biti da se bave radijacijom i rakom na Kosovu i da ofarbaju Klintonov spomenik u crno pošto ih tiho ubija.

  4. ,,kultivovani citaoci,, koji stampani papir stavljaju na rupu za skeniranje pa ga na mestu ostavljaju za dalju upotrebu, protestuju sto ovaj ,,nepismeni,, nagradu za knjizevnost dobi, pisuci nemackii a ne arnautski. — ono nije glava za nosenje culava, vec za skupljanje znanja i razmisljanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here