Z. Mirković
Uz pomoć roditelja uče običaje: Mališani KUD Krajišnik

Kulturno-umetničko društvo Krajišnik iz Vilhelmsburga organizovalo je tradicionalno Veče folklora, okupivši prijatelje iz više delova Austrije.

U bogatom programu učestvovali su dečji i izvođački ansambli, a pored domaćina nastupili su KUD Semberija i Majevica iz Presbauma, KUD Mladost iz Leobersdorfa, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Obervaltersdorfa, KUD Zavičaj iz Tulna, KUD Kolo iz Mariaencersdorfa i KUD “Branko Radičević” iz Beča.

Branko Gorčin, predsednik KUD Krajišnik zahvalio je svim prijateljskim društvima što su se odazvali i došli na druženje i uručio im plakete.

Gorčin je posebno je pohvalio Dušanku Gligorević, koja je zadužena za folklornu sekciju Krajišnika

– Zahvaljujući Dušankinom predanom radu mališani uče srpska kola i našu tradiciju, Ona je sa roditeljima i drugim članovima uprave i organizovala Veče folklora. Inače, naše društvo, koje spada u starije u Austriji, jer postoji više od četiri decenije, svake godine u dva navrata okuplja prijatelje. Posle ove priredbe nova sledi na jesen – kaže Gorčin.

Prema njegovim rečima Krajišnik u ovoj, najkasnije idućoj godini želi da reši pitanje klupskih prostorija, koje trenutno nema. Mališani probe održavaju u prostorijama koje Zoran Lukić, vlasnik kafea Luki, ustupa za aktivnosti kluba.

– Želimo konačno da dobijemo svoje prostorije i na tome radimo. Ovaj klub postoji zahvaljujući vrednom i predanom radu roditelja, a cilj nam je da okupimo što više naše dece kako bi negovali srpsku tradiciju, kulturu i jezik – ističe Gorčin.

Podrška sveštenika

– Mi u Krajišniku nastojimo da naša deca ne zaborave na svoje korene, a posebno maternji jezik. Želim da istaknem i da podršku u tome imamo od mladog sveštenika u Sankt Peltenu jereja Dalibora Petrića – navodi Branko Gorčin.