Dragomir Acović: Oplenac nije Tadićev

0

– To se posmatra kao da su oni koji predstavljaju istoriju ovoga naroda zabasali u tuđu kuću, zašli tamo gde ne pripadaju. Čini mi se da su neki zaboravili na elementarnu pristojnost, jer je na Oplencu država gost a starešina doma Karađorđevića domaćin, tvrdi Acović.

Kakvi su odnosi u princa Aleksandra Karađorđevića Drugog sa vladom i predsednikom Srbije?
– Korektni, rekao bih vrlo korektni.

A kako onda državni protokol na Oplencu njegovg unuka tretira kao običnog građanina?
– Postoji sukob između aktuelnosti i istorije. Uvek se postavlja pitanje šta je to običan građanin. U vreme kralja Petra Prvog nekako se smatralo da je običan građanin neka vrsta ideala kome država treba da služi. Mi smo nekako dobili previše specijalnih građana i čini mi se da u tom pogledu postoji jedno neobjašnjivo nesnalaženje.

Ima li problema u održavanju dvorskog kompleksa koje se finansira iz budžeta Srbije?
– Mi znamo da danas postoji generalno problem finansiranja iz budžeta. Bilo je za očekivati da će se taj problem preliti i na nas. Nekada sve to ide relativno normalno, ali ima i nategnutih situacija.

Na primer?
– Na primer, u jednom momentu je došlo do otuđivanja nečega što pripada dvorskom kompleksu, što je prosto za nas bilo zapanjujuće.

Šta je konkretno otuđeno?
– Ne mogu da govorim konkretno i nije potrebno da za sada govorim konkretno. Svi se prave da to prvi put čuju. I ako na svim merodavnim nivoima svi govore da to prvi put čuju, onda to jako loše govori o sistemu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here