Kuća koja je promenila sudbinu sela

0

Neverovatan prizor na obali Atlantika
 

Plugresan, selo iz 19. veka, nalazi se u regionu Kot Darmor u Bretanji u Francuskoj.  Za ovo mesto niko živi nije čuo dok neki slučajni prolaznik nije fotografisao neobičnu kuću i ona završila u medijima.

 

Kuća je napravljena 1861. godine, pre nego što je postojao bilo kakav zakon o urbanizmu i pravilima gradnje, pa je vlasnik mogao da sagranji zdanje samo po svojim potrebama. Tako je i nastala ova neobična kompozicija.

 

Namera je bila da se porodična kuća što više ušuška i zaštiti od snažnih vetrova koji stižu sa Atlantskog okeana. Zato ju je uglavio između dve stene, a leđa okrenuo moru. Većina ljudi bi danas uradila obrnuto – okrenuli bi kuću moru zarad dobrog pogleda i bolje prodaje jednog dana.

 

Sada može da se vidi samo iz vazduha ili sa mora, vlasnici su se tiristi bukvalno popeli na glavu
 

Ali, Kastel Mer je građen da bude porodično gnezdo i to je ostao do današnjih dana. Posle prvog vlasnika i graditelja kuću su nasledila njegova deca koja su je koristila kao vikendicu. Danas u njoj živi unuka, koja se tu doselila 2004. godine pošto je prodala biznis u Americi i vratila se u živopisnu postojbinu predaka. 

 

Nekada su posetioci, koji selo Plugresan posećuju samo da bi videli neobičan suživot čoveka i ne tako pitome prirode, mogli da hodaju po dvorištu, obiđu kuću sa svih strana i uhvate najbolji mogući ugao za fotogarisanje. Međutim, kada su japanski turisti prevršili meru i popeli se na krov, pri tom ga oštetivši, vlasnica je rešila da ogradi imanje visokom ogradom sprečavajući bilo kakav prilaz svom objektu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here