Pročitaj ovo, neće ništa da ti HVali!

0

I čitanje može da pomogne da se svi malo opismenimo (Foto: Ilustracija)
 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, portal mondo.rs prenosi ovu kratku listu najčešćih jezičkih "zavrzlama" koje toliko "muče" građane Srbije i one koji se služe ćirilicom/latinicom.

 

Zvanični podaci o tome koliko je u Srbiji nepismenih su zastrašujući. A još je više zastrašujuće ako oni koji znaju da čitaju i pišu OVAKO pišu. To znači da je funkcionalno nepismenih još više od zvaničnog broja.

 

Ako ovako pišete, onda ste nepismeni:

Neznam
Dabi
Neidemo
Da biH
Hvali
jeR idemo u grad?
jel’ u redu?
trebali smo…
odeLenje
vaLda
neko je pobedio SA 1:0
idemo na put SA kolima
počeo je SA radom…

Dakle, ne biH (ovo je mala šala) bilo loše da se raspitate kod nekoga ko zna, da konsulutujete knjigu iz pravopisa, a svakako bi bilo dobro da često čitate romane i drugu vrstu književnosti.

 

A sad lista…

Na prvom mestu ove naše "nepismene liste", našlo se mešanje "baba i žaba", odnosno mešanje je l’ i jer. Je l’ odnosno je li je upitna rečca, dok je jer veznik. Dakle, nije pravilno pitati nekoga: "Jer dolaziš danas?". Pravilno je "je l" (odvojeno).

 

A kada već govorimo o upitnim rečcama, ne možemo da preskočimo ni one ljude za koje ne znate da li su jeli, nekome su nešto dali ili pokušavaju da vam postave pitanje – sigurno znate nekoliko "pametnjakovića" koji spojeno pišu "je li" i "da li".

 

Prizanjte da se iznervirate malo svaki put kada dobijete poruku od osobe koja spaja negaciju "ne" sa rečima uz koje po pravilu "NEide". Takvi ljudi često će vam napisati: "Sutra neidem na predavanje", ali i "Ne moj da se ljutiš".

 

Među onima koji vole da se hvale svojom nepismenošću, ima i onih koji ne prepoznaju razliku između reči "hvali" i "fali". Oni će vas pitati: "Šta tome hvali?", a vama će se "okrenuti želudac".

 

Mnogi od nas su izgleda bili samo na pola školskog časa na kome se govorilo o padežima, pa zaboravljaju da, kada izgovaraju nečije ime, kroz padež "provuku" i ime i prezime – oni kažu Bred Pita umesto Breda Pita, Vil Smita umesto Vila Smita…

 

Jedna od nama omiljenih kategorija su i oni koji misle da su veći nacionalisti ukoliko napišu "srBski" umesto "srpski" – nisu, samo su malo nepismeniji.

 

Znate ono kad pozovete nekog na telefon i pitate ga: "Gde si", a on kaže: "Kući sam". Dok ste vi KOD KUĆE, "slošilo" vam se od odgovora koji ste dobili. Nažalost, nisu svi ni kod kuće, ima i onih koji idu u određeno "odeLenje", primaju "iNekciju", i u suštini, govore mnoge stvari koje vama užasno idu na živce.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here