“Ćute o padu malezijskog aviona jer prava verzija poništava antirusku histeriju“

0

Zašto se ćuti o detaljima istrage o padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine?
 

Vlade obe zemlje toliko su bile od početka angažovane za antirusku verziju te tragedije da će biti teško da se poveruje u njihove zaključke u istrazi – kaže generalni direktor Centra političke konjunkture Sergej Mihejev. On napominje da se cela istraga odavno vodi pod motom – "strogo povjerljivo".

 

Ruski analitičari kažu da se oko te tragedije dešava nešto čudno: kao da je pokrivena zaverom ćutanja.

 

Takve istrage obično traju od jedne do dve godine, pa je objavljivanje konačnih rezultata komisije o tom letu planirano za jul 2015. godine.

 

Međutim, zabrinjava, što nema podataka o prethodnoj istrazi, kao da se neko bavi skrivanjem dokaza – kaže jedan od vodećih ruskih eksperata za istrage katastrofa i incidenata, potpredsednik ruskog Saveza civilnog vazduhoplovstva Alfred Malinovski.

 

Svet mora da dobije stalne, redovne informacije o napredovanju istrage eksperata, novim činjenicama, kakve su verzije potvrđene, kakve su nove verzije nastale…

 

Neki ruski eksperti ne veruju da je od istrage holandske i britanske strane moguće očekivati objektivnost.

 

Oni smatraju da rezultati istrage ne potvrđuju zapadnu verziju, koje se pridržava Kijev. To je verzija da je avion oborila Rusija ili "narodna vojske Donbasa".

 

Da je istraga potvrdila tu verziju, čak i indirektno, već bi se digla velika galama.

Umesto toga, sve je odloženo, antiruska verzija je odigrala svoju medijsku i političku ulogu, zbog nje je uveden novi paket sankcija Rusije. Danas neko ne želi da se obelodane nepoželjne činjenice.

 

Rusija je više puta tražila da ukrajinska strana objavi sve podatke dispečerske kontrole na dan katastrofe, pregovore ukrajinskih dispečera sa svim avionima u tom regionu. Međutim, Kijev to ne čini – navode ruski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here