Nigde se ne voli Turska kao u BiH

0

Erdogan je nakon izborne pobede prvo pozdravio braću u BiH
 

"Mnogo je govora turskog predsednika Abdulaha Gula, premijera Redžepa Tajipa Erdogana i ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua u kojim pominju BiH, Sarajevo ili na turskom čarobno ime `Sarajbosna`", piše novinar ovog lista Mihael Martens.

 

On podseća da je Erdogan, kada je pobedio na parlamentarnim izborima 2011. godine, prvo pozdravio "braću i prijatelje" u glavnom gradu BiH, prenosi "Dojče vele".

 

Nemački list navodi i da je Erdogan godinu dana ranije, prilikom posete Sarajevu, rekao da "oseća da je BiH prvi sused Turske", i da Turska, zbog "istorijske odgovornosti Bosnu neće nikada ostaviti na cedilu".

 

Martens podseća da u Ankari, Istanbulu i Izmiru ulice, džamije ili parkovi nose ime po Aliji Izetbegoviću, a da u Sarajevu jedan park nosi ime po Erdoganu.

 

On u tekstu navodi i istorijsku vezu koja potiče još iz Osmanskog carstva, na 6.878 turskih riječi u "bosanskom" jeziku, ali i prenosi navode iz studije koju je uradio društveno-istraživački institut "Populari" iz Sarajeva: "Niko nije sačuvao osmansku kulturu kao što je učinila BiH. Pa ni Turci sami".

 

Martens naglašava da se uspesi turskih sportista slave u Sarajevu i da bošnjački političari u Sarajevu blizinu sa Turskom uzimaju kao povod da svoje evropske partnere u razgovorima upozore:

 

"Ako ne primite BiH, onda će se ona orijentisati u pravcu Turske".

 

"Turska u BiH pomaže u sanaciji mostova, medresa, džamija. Takođe, daje stipendije studentima. Međutim, privredno Turska u BiH nema važnu ulogu.

 

Najvažniji trgovinski partner BiH je Hrvatska. Trgovinska razmjena ove dvije zemlje je prošle godine iznosila skoro dvije milijarde evra", dodaje list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here