Javnosti priča – Rusiji oružje

0

Dva lica Londona: Dejvid Kameron

Uprkos oštroj vladinoj i medijskoj osudi Rusije, Komitet za vojna pitanja britanskog parlamenta nije mogao da odoli izazovu ruskih miliona, pa je upravo odlučio, baš usred antiruske kampanje nastale nakon obaranja malezijskog putničkog aviona nad Ukrajinom, da produži važnost licenci o isporuci britanskog oružja Rusiji.

Licence, pored ostalog, uključuju protivavionska oružja za koja se u Londonu unapred tvrdi da su upotrebljena u obaranju malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine.

Tako, uprkos pozivu iz Londona saveznicima u Evropskoj uniji da se "iz temelja" preispitaju odnosi sa Rusijom, a nametnu nove, sveobuhvatne sankcije, na snazi ostaju isporuke vojnog materijala kao što su, na primer, snajperske puške, uređaji za noćno osmatranje, komponente za protivavionske projektile(!), sva protivavionska oruđa, vojni helikopteri, raketni lanseri…

U totalu, na snazi ostaje isporuka oružja i opreme u vrednosti od, za sada, 123 miliona engleskih funti.

U gotovo farsičnom obrazloženju, vlada u Vajtholu zvanično opravdava isporuke čudnom tvrdnjom da je reč o isporukama za "komercijalnu upotrebu".

Parlamentarna odluka koja, faktički, daje odrešene ruke vladi da nastavi "uobičajeni biznis" isporuke ratne opreme Rusiji dolazi upravo nakon što je premijer Dejvid Kameron oštro kritikovao neke zemlje EU, a naročito Francusku, zbog odluke Pariza da nastavi vojne isporuke Moskvi (nosač helikoptera) "uprkos tome što Rusija daje vojnu pomoć separatistima".

Pariz je na Kameronovu kritiku odgovorio oštro. Ministar spoljnih poslova Loran Fabijus "sugerisao"je (u ponedeljak) Kameronu da "pre nego što kritikuje druge, pogleda koliko ruskih oligarha živi u Britaniji".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here