Gej parovima u Hrvatskoj sva prava osim usvajanja dece

0

Homoseksualci bez usvajanja dece (Foto: Ilustracija)
 

Osobe istog pola koje pred matičarom sklope životno partnerstvo uživaće prava koja su do sada bila rezervisana isključivo za bračnu zajednicu između muškarca i žene.

To znači da će punoletni gej parovi moći da se registruju pred matičarom, ali njihova zajednica neće se zvati brak već životno partnerstvo, navodi ”Blic”.

Tvorci tvrde da su novi zakon napravili na osnovu rešenja iz zapadnih država. Većina LGBT udruženja u Hrvatskoj smatra da će im nakon usvajanja Zakona o životnom partnerstvu u Saboru sledećeg meseca mnogo toga biti lakše.

 

”S obzirom na postojeći ali ponižavajuć i besmislen Zakon o istopolnim zajednicama iz 2003, ovo je pozitivan pomak i korak napred za sve nas”, kažu aktivisti iz Zagreb prajda.

 

Ipak, aktivisti se žale na deo zakona koji im ne dozvoljava usvajanje dece i smatraju da je Hrvatska na taj način nastavila da sprovodi politiku diskriminacije. S druge strane, konzervativno udruženje ”U ime obitelji” osudilo je odluku hrvatske vlade koja se, kako kažu, ”oglušila o volju građana iskazanu na referendumu o braku”.

 

”Pokušavaju da izmanipulišu volju građana, a to svakako dovodi do nedemokratske pravne nesigurnosti”, kažu u udruženju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here