Složno za žrtve poplava

0

Takođe je istovremeno u omladinskom centru u 10. bečkom okrugu na adresi Buergergaše 24, organizovana akcija prikupljanja pomoći, koja je naišla na veliki odziv.

 

Obrenovčani Stefan Došić, kome su otac i sestra u Obrenovcu, i Goran Ivičić su preko društvenih mreža uspeli da mobilišu ljude koji su neprestano donosili pomoć. Svi kapaciteti skladištenja su veoma brzo bili popunjeni. Već tokom prvog dana akcije u Beču prostorije crkve u drugom okrugu su bile prepune, kao i prostorije kluba Bambi gde se dospevale prikupljene stvari, a takođe i kluba "Stevan Mokranjac".

U prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču održan je sastanak povodom nezapamćenih poplava na kome je izabran koordinacioni odbor humanitarne akcije nazvane Zajedno za Srbiju i Srpsku za pomoć žrtvama poplava u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Austriji i regionalnim predstavništvom Republike Srpske.
U Koordinacionom odboru se nalaze šef konzularnog odeljenja Republike Srbije u Austriji Štefan Vuljaj, direktor predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, Vesna Dimitrijević, Grozdana Bulov, Tatjana Kukić Jank, Dragana Popović, Dejan Bošković, Božidar Živanović i Silvana Sarić.

 

Kontakt

Detaljnije informacije se mogu dobiti na brojevima telefona 068183727097, 069919999577 i 01/5121247, 01/7121205 kao i na internet portalima: www.wien.serben.at, www.prosvjeta.at, www.rep-srpska.at, www.vienna.mfa.gov.rs, kao i na Fejsbuk profilu Saveza Srba u Austriji u okviru namenske grupe Humanitarna koordinaciona grupa (https://www.facebook.com/gropus/pomozi.mi/).

 

Sa paketima i spisak

Zbog velikog odziva ljudi u nedelju se prikupljala pomoć u Zajednici srpskih klubova u Beču, Klubu "Stevan Mokranjac", Jedinstvo, i SKUD-u "Karađorđe".
Zajednica je u saopštenju apelovala na donatore da radi lakšeg transporta i administrativnih pravila, pomoć donose u kutijama sa spiskom stvari.

Kako je saopšteno, prioritet akcije je prikupljanje novčanih sredstava.

– Obzirom da ne postoji nestašica potrebne robe u ugroženim područjima (hrana, voda, garderoba) slanjem novca i kupovinom robe u Srbiji odnosno Republici Srpskoj znatno ćemo ubrzati nabavku najneophodnijeg – navodi se u saopštenju. Takođe je dogovoreno da bude otvoren jedinstveni bankovni račun u ponedeljak 19. maja na koji građani i pravna lica mogu uplaćivati donacije.

Polovina sredstava biće uplaćena na namenski račun Vlade Republike Srbije, a druga na namenski račun Vlade Republike Srpske koji su otvoreni za uplatu sredstava u svrhe otklanjanja posledica poplava. Uplate će se vršiti jednom nedeljno, a sve donacije će biti transparentno objavljene.

Kako je naglašeno, pojedini autoprevoznici su izrazili spremnost da besplatno prevezu prikupljenu pomoć, a pojedinci su takođe želeli da se ličnu uključe u akcije spasavanja koje su u toku.

Pored novčanih sredstava sakupljaće se i neophodna nematerijalna sredstva u vidu konzervirane hrane, ćebadi, higijenskog materijala u koordinaciji sa Crvenim krstom Srbije i Republike Srpske.

Šef Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Austriji Štefan Vuljaj je apelovao na sve da novčanim prilozima pomognu žrtve poplava, koje će biti suočene sa mnogim životnim problemima.

Pored Beča širom Austrije su putem društvenih mreža mogle da se vide fotografije prikupljanja pomoći u našim klubovima u svim pokrajinama: Donjoj Austriji, Salcburgu, Tirolu…
 

Društvene mreže

Društvene mreže su odigrale veliku ulogu u mobilisanju dijaspore. Grupa Help for Serbia na društvenoj mreži Fejsbuk šalje aktuelne informacije, kako o akcijama u otadžbini tako i u dijaspori.
Tokom jučerašnjeg dana na ovoj stranici je mogla da se pročita informacija da je Air Srbija stavila na raspolaganje Ministarstvu spoljnih poslova i Crvenom krstu redovne linije.

Punktovi u crkvama

Eparhija austrijsko-švajcarska sakuplja novčanu pomoć u hramovima. Srpska pravoslavna eparhija austrijsko-švajcarska
će sa blagoslovom Svetog arhijerejskog Sabora i nadležnog episkopa Irineja u svim hramovima u Austriji, Švajcarskoj i Italiji u narednom periodu sakupljati novčanu pomoć koja će biti prosleđena najugroženijim eparhijama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here