EPA/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL
Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin

BRIKS danas, bez obzira na političke, ekonomske i religijske razlike brzorastućih ekonomija pet članica, prema proceni stručnjaka ima geoekonomski značaj u svetu.

One deluju zajedno 12 godina, ali saradnja prvobitno četiri zemlje datira s početka novog milenijuma, 2002. kada se desio prvi neformalni skup na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Nastavljaju konsultativno delovanje do sastanka 15. maja 2008, u Jekaterinburgu u Rusiji, kada odlučuju da u nastupima počnu da reaguju jače i usaglašenije o ključnim ekonomskim i političkim pitanjima savremenog čovečanstva. Tada bez JAR, kao BRIK, na samitu u Brazilu, 2010. postižu saglasnost o jačanju saradnje na svim nivoima od vrha vlasti do nižih nivoa i kritikuju upotrebu dolara kao svetske rezervne valute. Na sledećem, u Kini 2011, pridružuje se JAR i zaokružuju ekonomsko savezništvo pet privreda. Naročitog pomaka nije bilo te godine, a ni sledeće na sastanku u Indiji, ali je dublju saradnju članica doneo susret 2013. u JAR, a preokret stigao 2014. s osnivanjem Nove banke za razvoj. Na sastanku u Kini 2017, na koji su pozvani Meksiko, Tajland, Gvineja i Tadžikistan, pokazalo se da je u perspektivi moguće i širenje asocijacije, a deseti, 2018. u Johanezburgu, obeležilo je zalaganje za globalnu trgovinu i obećanje da će se posle carinskih pretnji predsednika SAD Donalda Trampa boriti protiv unilateralizma i protekcionizma.

– Kina je pokretačka snaga koja nosi dve trećine privredne snage ove zajednice – kazao je tada Filani Matembu iz Instituta za globalni dijalog.

On smatra da kad bi Peking napustio BRIKS, to bi imalo ogromne posledice po druge zemlje, ali se ipak odluke donose zajednički. Susret 2019. u Brazilu je propagirao ekonomski rast za inovativnu budućnost, jačanje saradnje u nauci, tehnologiji i inovacijama, na polju digitalne ekonomije i borbi protiv transnacionalnog kriminala. Poslednji u septembru 2019. bio je u Kini, a ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je članice BRIKS da povećaju ulogu u svetskoj politici i ekonomiji. Zanimljivo, jedna od tema bila je gotovo vizionarska, kompleks mera za suzbijanju opasnosti od infektivnih bolesti i stvaranje lekova za preventivu u borbi protiv epidemija.

Princip ravnopravnosti

Vladimir Putin je istakao kao važno što se aktivnost država BRIKS temelji na principima ravnopravnosti, uvažavanja i konsenzusa.

– Niko nikome ništa ne nameće. Kad se naši prilazi ne poklapaju, onda se strpljivo radi na približavanju pozicija – ukazao je Putin.

Prioritet energetika i trgovina

Kremlj radi na energetskim vezama sa Indijom i Brazilom. Izvoz ugljovodonika iz Rusije u Indiju postepeno raste, a glavna inicijativa saradnje u sferi mirnog atoma je izgradnja druge i treće faze nuklearne elektrane Kudankulum, gde radovi idu po planu. Radi se i na vojno-tehničkoj saradnji. Rusija se sa Brazilom sprema za pokretanje projekata u energetskom sektoru, farmaciji i oblasti mirnog atoma, a sa Pekingom do 2024. planira trgovinu do 200 milijardi dolara godišnje.