Golman i kapiten minhenskog Bajerna trenutno je na odmoru u Hrvatskoj, a zbog videa na kojem se vidi kako peva Topsonove pesme, našao se na meti žestokih kritika u Nemačkoj.

Naime, Nojer se potpuno opustio na odmoru u Hrvatskoj, gde uživa sa prijataljima. Tako je sa društvom i zapevao, i to, pesme kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji je više puta optužen za širenje mrženje na verskoj i nacionalnoj osnovi.

Nojer je morao da se oglasi u svojoj domovini zbog dešavanja u Omišu, mestu u Dalmaciji.

– Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam znao šta pevam, niti od kog pevača – reagovao je Nojer na pitanje Bilda.

Ipak, nemački mediji bili su oštri prema Nojeru zbog spornih reči u pesmi “Lijepa li si”, uz koje se zabavljao.

– To je patriotska pesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao deo Hrvatske navodi “Herceg Bosna”, kako su Hrvati nazvali deo Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su želeli da pripoje Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg Bosne došli tako da su etnički očistili teritoriju od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu. Tako nastala Herceg Bosna slavi se u pesmi kao “srce ponosno”. To peva Marko Perković Tompson, koji inače veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pevanjem pesme “Jasenovac i Gradiška Stara”, pesme koja glorifikuje ubijanje Srba, Jevreja i Roma u navedenim koncentracijskim logorima ustaša, hrvatskih saveznika nacista u Drugom svetskom ratu. Zbog toga je Tompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko evropskih država – navode mediji iz Nemačke.

 

1 COMMENT

  1. Zašto bih nas Srbe u opšte teretilo ovo nemačko-hrvatsko druženje. Obadve zemlje su zakleti i večiti prijatelji bilo u zlu i u dobru. Mi takvi nismo. Već ako imamo prijatelja mi smo ustanju da ga omalovažavamo i nije nam potreban, samo kada smo u teškoj situaciji mi molimo da nam bude prijatelj. Dajem primer najjače svetske Sile. Mi imamo pod znakom navoda nekog prijatelja Rusiju. Vidite i sami da mi rusiju ni malo neobraćamo pažnju. Ako smo prijatelji budi doživotni prijatelj i neokrećimu leđa. Zbog tog ponašanja je hrvatska i nemačka uvek jedna jednu pomaže. A, čujem priče gde Rusi kažu da su više srodni sa hrvatima nego sa srbima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here