Golman i kapiten minhenskog Bajerna trenutno je na odmoru u Hrvatskoj, a zbog videa na kojem se vidi kako peva Topsonove pesme, našao se na meti žestokih kritika u Nemačkoj.

Naime, Nojer se potpuno opustio na odmoru u Hrvatskoj, gde uživa sa prijataljima. Tako je sa društvom i zapevao, i to, pesme kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji je više puta optužen za širenje mrženje na verskoj i nacionalnoj osnovi.

Nojer je morao da se oglasi u svojoj domovini zbog dešavanja u Omišu, mestu u Dalmaciji.

– Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam znao šta pevam, niti od kog pevača – reagovao je Nojer na pitanje Bilda.

Ipak, nemački mediji bili su oštri prema Nojeru zbog spornih reči u pesmi „Lijepa li si“, uz koje se zabavljao.

– To je patriotska pesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao deo Hrvatske navodi „Herceg Bosna“, kako su Hrvati nazvali deo Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su želeli da pripoje Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg Bosne došli tako da su etnički očistili teritoriju od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu. Tako nastala Herceg Bosna slavi se u pesmi kao „srce ponosno“. To peva Marko Perković Tompson, koji inače veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pevanjem pesme „Jasenovac i Gradiška Stara“, pesme koja glorifikuje ubijanje Srba, Jevreja i Roma u navedenim koncentracijskim logorima ustaša, hrvatskih saveznika nacista u Drugom svetskom ratu. Zbog toga je Tompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko evropskih država – navode mediji iz Nemačke.

 

1 KOMENTAR

  1. Zašto bih nas Srbe u opšte teretilo ovo nemačko-hrvatsko druženje. Obadve zemlje su zakleti i večiti prijatelji bilo u zlu i u dobru. Mi takvi nismo. Već ako imamo prijatelja mi smo ustanju da ga omalovažavamo i nije nam potreban, samo kada smo u teškoj situaciji mi molimo da nam bude prijatelj. Dajem primer najjače svetske Sile. Mi imamo pod znakom navoda nekog prijatelja Rusiju. Vidite i sami da mi rusiju ni malo neobraćamo pažnju. Ako smo prijatelji budi doživotni prijatelj i neokrećimu leđa. Zbog tog ponašanja je hrvatska i nemačka uvek jedna jednu pomaže. A, čujem priče gde Rusi kažu da su više srodni sa hrvatima nego sa srbima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime