EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Donald Tramp i Džo Bajden

S obzirom na politički i ekonomski uticaj koji Sjedinjene Američke Države imaju na ceo svet, nije neobično što su prethodnih nedelje sve oči bile uprte upravo tamo. Nedavno završeni predsednički izbori na kojima je pobedu odneo Džozef Bajden nad Donaldom Trampom bili su jedni od onih kod kojih se pobednik nije znao do poslednjeg trenutka.

Američki građani su pomno pratili izbore zbog čega u noći između utorka i srede (3. i 4. novembra) nisu mnogo spavali, pa su izgubili skoro 139 miliona sati sna zbog predsedničke trke Donalda Trampa i Džoa Bajdena, objavila je istraživačka kuća Oura što znači da je svaki Amerikanac izgubio 25 minuta sna. Amerikancima je bio pojačan i puls, pa im je srce kucalo brže za 1,4 otkucaja u minuti, a Oura dodaje da su izbori prouzrokovali 15 odsto više stresa nego u svakodnevici i devet odsto jaču anksioznost.

Teške reči, oštra kampanja, politički duel u kome su pljuštale uvrede, Trampove optužbe da su izbori pokradeni samo su neki od elemenata koji su obeležili ovogodišnje izbore. Takođe, Bajdenova pobeda se može nazvati “tesnom” jer je razlika u glasovima između njega i Trampa veoma mala.

Trampova ovogodišnja kampanja, u kojoj je pokušao da osvoji drugi predsednički mandat, praćena je krizom zbog korona virusa, od kojeg je do sada preminulo 230.000 Amerikanaca. Tramp se takođe razboleo, a zarazili su se i njegova supruga Melanija, sin Bajron i deo osoblja Bele kuće.

U danima pred izbore, Tramp je pozivao države da ne uvode karantin, dok je on obilazio zemlju i držao mitinge, naročito u državama gde se između njega i Bajdena prema anketama lome koplja.

Bajden i Tramp imaju kardinalno različit odnos prema pandemiji, a Bajden je otišao i korak dalje, rekavši da način na koji Tramp rukovodi stanjem u državi predstavlja “uvredu” za sve žrtve krize.

– Čak i da ja pobedim, moraćemo mnogo da radimo da bismo okončali pandemiju – rekao je Bajden. Više od 90 miliona Amerikanaca glasalo je na ranim izborima, mnogi su slali glasove poštom, a izlaznost je rekordna.

Politički analitičar Boško Jakšić za “Vesti” ističe da su ovogodišnji izbori bili po mnogo čemu posebni.

– Pre svega, bio je to sudar dva sveta, dve potpuno različite vizije pravca u kojem bi Amerika trebalo da ide. A ono što je najposebnije u odnosu na ostale izbore do sada jesu okolnosti u kojima su se odvijali. Pandemija je postala goruće pitanje svuda, pa tako i u Americi. Pitanje pandemije i Trampove odluke i postavljanje prema samoj pandemiji uticali su značajno na rezultate izbora – rekao je Jakšić.

Kako kaže, sve što smo videli prethodnih dana govori jasno o demokratiji u krizi.

– U najvećoj meri toj krizi demokratije i osporavanja izbora doprineo je upravo Donald Tramp tokom četiri godine na vlasti. Svaka analiza bi pokazala da je Tramp samo simptom, a ne uzrok bolesti u koju je upalo američko društvo, ozbiljne socijalne, rasne, političke, generacijske krize. Po različitim šavovima vidimo gde je sve Amerika podeljena, gde nije bila nikada do sada tako jasno podeljena – istakao je Jakšić.

Smatra da su mnoga dešavanja uoči izbora i nakon izbora deo scenarija.

– Dovođenje rezultata pod znak pitanja koje je Tramp najavljivao i pre glasanja je deo scenarija, njegov alibi za poraz. Sve ono što se tamo dešava je važno za sve nas, jer dešavanja u SAD imaju uticaj na ceo svet. Ako se tamo dešavaju izborne krađe, šta možemo očekivati širom sveta – zaključio je Jakšić.

Drugi katolik u Beloj kući

Džozef Bajden rođen je 20. novembra 1942. godine. Uskoro puni 78 godina i u Belu kuću useliće se kao najstariji šef Sjedinjenih Američkih Država u istoriji. U Gornji dom Kongresa (Senat) prvi put je ušao 1972. godine. Senator više od 35 godina (od 1973. do 2009), zatim potpredsednik SAD od 2009. do 2017. godine, Bajden je decenijama deo vašingtonskog establišmenta. Nakon Džona Kenedija, Bajden je drugi katolik na čelu SAD.

Uzbudljivo bilo i 2016.

Iako definitivno jesu jedni od kontroverznijih izbora do sada, nisu jedini u istoriji Amerike koji su privukli pažnju skandalima tokom kampanja ili nakon proglašenja pobednika. Ništa manje kontroverzni nisu bili ni prethodni izbori 2016. godine kada je pobedu odneo aktuelni predsednik Tramp, što je samo po sebi bilo šokantno za javnost širom sveta.

Sutra – Burni izbori u SAD (2): Sud doneo Bušu pobedu