Tanjug/AP

Ponašanje zapadnih država vodi ka raspadu Evropske Unije, saopštio je šef kabineta premijera Poljske Mihail Dvornik „Poljskom radiju“.

– Mi se stvarno borimo, ne samo za poštovanje pravila i partnerskih odnosa, već se u perspektivi borimo da se EU ne nađe pod znakom pitanja. Jer takve akcije koje neke zemlje predlažu, na žalost i neki naši susedi na Zapadu, dovešće pre ili kasnije do raspada EU – rekao je Dvorčik.

– EU je formirana pre mnogo godina kao savez država koji su međusobno bili partneri, koji su trebali da funkcionišu i funkcionisali su mnogo godina po poštenim pravilima. Danas, deo država to pokušava da promeni, pokušavajući da nametnu svoju volju, kršeći pravila – dodao je on.

– Danas se to tiče Poljske i Mađarske, ali dugoročno možemo reći da je ovo način delovanja koji može da ugrozi čitavu Evropsku uniju – zaključio je on.

Ranije je Mađarska saopštila da će staviti veto na budžet EU za 2021-2027. godinu, kao i na dodatni fond koji je predviđen za prevazilaženje posledica epidemije virusa korona. Istu nameru je saopštila i Poljska. Akcije Mađarske su našle podršku i u Sloveniji. To je povezano s tim da se u budžetu EU uvodi mehanizam koji povezuje izdvajanje sredstava EU sa poštovanjem ljudskih prava u određenim državama.

1 COMMENT

  1. PA AKO VAM NE ODGOVARA VI IZIDJITE IZ EU.UZELI STE NAJVISE NOVCA A SAD KAD TREBATE POTVRDITI BUDJET TO VAM NE ODGOVARA.MALO MACKU GOVEDJA GLAVUSA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here