Tanjug
Bakir Izetbegović

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović još jednom se žestoko obrušio na Srbiju, kojoj je uz ranije etikete o navodnoj genocidnosti i agresiji na Bosnu sada prikačio i nacizam. Lider najveće bošnjačke partije ni tu se nije zaustavio, već je od Srbije zatražio silne pare na ime odštete, a isto to zahteva i od Hrvatske, koju je, takođe, optužio da je nacistička.

– Za BiH je izuzetno važno da ima dobre odnose sa Srbijom i Hrvatskom. Ali, susedi nam duguju milijarde KM, zbog uzurpacije zemljišta, imovine, dugovanja prema firmama i sličnim stvarima. Umesto da nam se izvine kao Vili Brant, te dve države se i dalje paternalistički odnose prema BiH – poručio je Izetbegović, ne precizirajući kako je došao do te računice i na osnovu čega Srbe svrstava među naciste ako se zna da je srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije daleko najviše stradao od nacističkog pokreta i njegovih saradnika, među kojima je bio i veliki broj Bošnjaka.

Komentarišući skandalozne poruke lidera SDA, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je pitao da li je sve što je rekao Izetbegović sam smislio ili mu je u tome neko pomogao.

– Dalo bi se razgovarati, i te kako, o tome ko je odgovoran za početak građanskog rata u BiH. Ako me sećanje ne vara, rat je počeo tako što je ubijen srpski svat – rekao je Vulin.

On je istakao da je za očuvanje mira u BiH potrebno očuvanje Dejtonskog sporazuma, koji je taj mir doneo i sačuvao ga sve ove godine.

– Srbija neće dozvoliti gašenje Republike Srpske i njen gubitak, jer volja naroda ne može biti promenjena ni u jednoj prestonici u svetu, već samo u Banjaluci, koja voli svoju Republiku Srpsku – poručio je Vulin.