Psi nas ipak ne razumeju tako dobro?

0
pixabay.com

Vaš pas vas možda najbolje razume, ali to nema toliko veze s rečima koje mu upućujete, pokazalo je istraživanje.

Psi ne čuju suptilne razlike između reči na način na koji to ljudi rade, otkrio je tim naučnika, piše CNN.

Istraživači sa Univerziteta Etveš Lorand u Budimpešti merili su moždanu aktivnost pasa tehnikom zvanom elektroencefalografija, koja je uključivala lepljenje elektroda na glave vlasničkih pasa. Puštali su im nizove reči mereći im aktivnost mozga i otkrili da psi mogu brzo i jasno razlikovati poznate reči s uputstvima i vrlo različite besmislene reči.

– Aktivnost mozga je drugačija kada slušaju naredbe, koje znaju, i vrlo različite besmislene reči, što znači da psi prepoznaju te reči – rekla je autorka studije.

Ipak, životinje nisu obraćale pažnju na male razlike između poznatih reči i besmislenih reči koje slično zvuče – na primer “pas” i “kas” već bi ih obradili kao istu reč.

Psi su poznati po svojim slušnim sposobnostima i sposobnosti da dobro čuju reči i zvuke, kao i tome da mogu razlikovati zvuke govora.

“Međutim, čini se da oni zapravo ne obraćaju pažnju na sve zvuke govora”, kažu ispitivači, dodajući da bi dalja istraživanja trebalo da objasne zašto.

Studija je takođe potvrdila da psi zapravo slušaju ljudski govor, kako je sugerisano u prethodnim studijama i ne reaguju samo na poznate ljude ili govor tela, a tim je zabeležio kod pasa aktivnost mozga čak i kada slušaju uputstva izgovorena nepoznatim glasom, kroz zvučnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here